Независимо дали сте ентусиазиран домашен готвач или професионалист, който търси най-доброто оборудване за своята кухня, в непосредствена близост на подходящи ножове Трябва да обърнете внимание и на избора на подходящ тиган. Стоманени тиганиБлагодарение на своята здравина и гъвкавост те стават все по-популярен избор. Ако потърсите препоръка за най-добрия материал от професионалист, отговорът най-вероятно ще бъде стомана или чугун. Нека навлезем в света на стоманените тигани и да разберем защо поне един от тях трябва да бъде част от кухненския ви комплект.
Защо стоманен тиган?
Стоманата е ценена в кухнята заради своята издръжливост и способност да достига високи температури, което я прави идеална за приготвяне на перфектно и равномерно изпечени пържоли, но също така и за деликатни зеленчуци или сладки ястия като палачинки или бонбони. За каквато и цел да изберете стоманата, ще бъдете приятно изненадани от нейната топлопроводимост, равномерно разпределение на топлината и стабилност на размерите, наред с други неща.
Устойчивост:Стоманени тигани са изработени така, че да издържат дълги години на употреба. Те не са податливи на повреди или деформации, което означава, че ще запазят формата и функционалността си дори при интензивна употреба.
Високи температури: В тези тигани може да се готви при много високи температури, което е идеално за техники като запържване (бързо запържване) на месото, което гарантира красива хрупкава коричка, каквато не може да се получи при тефлоновите тигани например.
Многофункционалност: Те са чудесни за приготвяне на широк спектър от ястия - от пържоли през печени зеленчуци до домашни палачинки или дюнери.
Сигурност: За разлика от някои тигани с незалепващо покритие, стоманените тигани не отделят токсични вещества дори когато са изложени на високи температури.
Възможност за рециклиране: Стелта е един от най-рециклируемите материали в света, което я прави екологично отговорен избор за кухненски прибори. Използването на стоманени продукти може да помогне за намаляване на отпадъците и да насърчи устойчивото използване на ресурсите.
Недостатъци
Първоначална подготовка: Преди да използвате тигана за първи път, той трябва да бъде правилно изпечен (процес, който подобрява незалепващите му свойства).
Грижи: Стилният тиган се нуждае от редовна поддръжка, включваща миене на ръка (но често е достатъчно да се избърше с хартиена кърпа, ако е "развито" достатъчно незалепващо покритие), старателно подсушаване и периодично третиране с масло, за да се поддържа оптимална производителност и незалепващо покритие.
Тегло: Стилният маркуч може да бъде по-тежък от маркучите, изработени от други материали, което за някои потребители може да е недостатък.
Най-добрите стоманени тигани според прегледите на клиентите
Подготовка на стоманената тава преди първата употреба
Важно е да запалите стоманения тиган преди първата му употреба. Този процес създава защитен слой, който намалява залепването и увеличава издръжливостта на тигана. Изгарянето включва почистване на тигана, покриването му с масло и нагряването му до висока температура. По този начин маслото се полимеризира и се образува защитен слой. Казано по-просто - Колкото по-черна е повърхността на тигана, толкова по-добри са свойствата, с които той ще ви възнагради. Дотолкова, че незалепващите му свойства далеч превъзхождат тиганите, изработени от други материали с незалепваща повърхност, склонна към надраскване.
Видео инструкции
Как да изгорите стоманен тиган
Първоначалното третиране на стоманен тиган е безсмислено и ще бъдете възнаградени с тиган, перфектно подготвен за вашето кулинарно пътешествие!
Когато избирате стоманен тиган, съобразете размера и формата му с това какво готвите най-често. По-малките тигани са чудесни за единични порции, докато по-големите тигани ще бъдат оценени, когато готвите за цялото семейство. Формата и дълбочината на тигана, както и височината на ръба му влияят върху това колко лесно ще бъде разбъркването, обръщането или сервирането на дадено ястие. Напримерза палачинки е подходяща паница с нисък ръб,за пържолиПространството отново ще се вмести в дъното с типична решетка.
Чугунен тиган с въглеродна примес, по-специално до 2,14%, е известен като тиган от въглеродна стомана. Здрава дръжка, изработена от чисти, естествени материали без потенциално вредни химикали, която може да се справи с всяко кухненско предизвикателство.
Той е изработен от въглеродна стомана, която е сплав от желязо с малко количество въглерод. Въглеродната стомана е по-твърда и издръжлива от чистото желязо.
Стоманените тигани могат да бъдат по-леки от чугунените, което ги прави по-лесни за употреба.
Те реагират бързо на промените в температурата, което ги прави подходящи за готвене, което изисква пълен контрол.
Стоманените тигани се нуждаят от редовна поддръжка под формата на внимателно измиване, цялостно подсушаване и периодично третиране с масло, за да се предотврати ръждясването и да се запазят незалепващите им свойства.
Чугунената тенджера, в която е вложен повече от 2,14% въглерод, често е малко по-тежка и здрава от стоманения си аналог. Той обаче не разочарова по отношение на издръжливостта и стабилността, а и тук става въпрос за тиган, изработен от чисто естествени материали, които не отделят никакви вредни вещества в храната.
Чугунените тигани са изработени от желязна сплав с по-високо съдържание на въглерод от въглеродната стомана, което им придава характерните свойства.
Те са по-тежки и по-здрави, което може да бъде предимство за равномерното разпределение и запазване на температурата, но недостатък при работа.
Те имат отлична топлоемкост (= запазват температурата за дълго време), което ги прави идеални за бавно готвене или пържене.
Нашият съвет
Прочетете
Също така
Чугун, стомана, неръждаема стомана: голямото сравнение на тигани
Чудите се кой материал за тиган е подходящ за вас? Намерете отговорите в нашето експертно ръководство.
Изборът между стоманен и чугунен тиган зависи от вашите предпочитания и стил на готвене. Стоманените тигани се нагряват по-бързо и са по-леки, което може да е предимство при бързо пържене. От друга страна, чугунените тигани запазват топлината по-дълго, което ги прави идеални за бавно готвене и печене.
Мога ли да използвам стоманен тиган за индукция?
Да, аз съм! Стоманата е феромагнитен метал, така че няма ни най-малък проблем с индукционните източници на топлина. Имайте предвид обаче, че по принцип не се препоръчва използването на т.нар. бустер функция, с която може да се получи прекомерно прегряване и след това храната да изгори почти мигновено.
Подходящ ли е стоманеният тиган за използване на огън или във фурната?
Самата стомана може да издържи на открит огън, скара и фурна. Винаги обаче трябва да се взема предвид материалът на дръжката. Винаги се уверявайте, че конкретният модел, който сте избрали, отговаря на изискванията за използване във фурна или на огън.
Как да се грижим за стоманен тиган?
Стоманата ще ви се отплати с максимума от своите страхотни свойства, ако полагате правилните грижи за нея. Изгаряйте я преди първата употреба, мийте я на ръка след всяка употреба и избягвайте използването на абразиви. Поради склонността ѝ към ръждясване винаги я подсушавайте добре и избягвайте дългото попиване на изгорели остатъци от храна. От време на време правете на тигана маслен "масаж", за да осигурите частичен защитен хидрофобен слой.
Каква е разликата между стоманените и железните тигани?
Стоманата е сплав от желязо и малко количество въглерод. При добавяне на повече въглерод към желязото се получава чугун. Тиганите от чисто желязо са по-меки и по-малко издръжливи от тези с добавен въглерод (т.е. стомана и чугун), ето защо, когато търсите железни тигани, най-често ще намерите сплави като въглеродна стомана и чугун, чиито свойства са еднакви с изключение на някои разлики (обяснени по-горе в статията).