Кухненски прибори
Кухненски прибори - вашите основни кухненски инструменти
Какво представляват кухненските прибори?
Кухненските прибори играят ключова роля в приготвянето на храната и са инструментите, използвани при приготвянето, готвенето и сервирането на храната.
Те са необходими инструменти, които правят приготвянето на храна по-лесно, по-бързо и по-ефективно. Някои от най-често използваните кухненски инструменти са следните:
- Лъжица за смесване се използва за разбъркване на ястия с гъста текстура, като например тесто.
- Комплект кухненски прибори който често включва различни лъжици, черпаци, вилици, обръщачи и др.
- A Turner: Обръщачът се използва за бързо обръщане на хранителни продукти, като омлет, палачинка или парче риба.
- Лъжица с прорези позволява на течността да се отцежда, което я прави идеална за отцеждане на зеленчуци, за изгребване на храна от яхния или супа
- С помощта на четка за сладкиши може да намажете храната с маринати, разтопено масло или яйце преди печене.
- Машинка за картофи се използва за разбиване на меки храни за рецепти като картофено пюре, ябълков сос и пържен боб.
- Спрейдъри за палачинки се използват за разстилане на тестото в машините за креп.
- Кухненската шпатула се използва за готвене и печене (разстилане, смесване, обръщане и т.н.)
- Кухненски черпаци използват се за сервиране на супи, яхнии и други течности.
Има още няколко кухненски инструмента, всеки от които има различно предназначение. Специфичните кулинарни задачи и предпочитанията на готвача ще определят вида на необходимото оборудване.
Какви са материалите, използвани за производството на кухненски прибори?
За направата на кухненски инструменти могат да се използват няколко материала. Изборът зависи от повърхността, върху която искате да ги използвате (повърхността на тигана, тенджерата или купата), но най-типичните материали, използвани за направата на кухненски прибори, са:
- Пластмаса: Пластмасовите прибори са леки и достъпни. Те могат да се разтопят или деформират, ако са изложени на прекомерна топлина, но са идеални за използване с незалепващи съдове.
- Неръждаема стомана: Неръждаемата стомана е здрав, устойчив на ръжда и безопасен от хигиенна гледна точка материал. Издръжливостта на неръждаемата стомана я прави идеална за използване с кулинарни уреди с висока температура.
- Найлон: Найлоновото кухненско оборудване е устойчиво на надраскване и топлина. Те са леки и евтини, но ако са изложени на силна топлина, могат да се разтопят или деформират.
- Силикон: Този материал е идеален за използване с незалепващи съдове, тъй като е термоустойчив и незалепващ. Със силиконовите кухненски съдове тенджерите и тиганите няма да се надраскат.
- Дърво: Дървените прибори са безопасни за незалепващи повърхности и няма да надраскат тенджерите и тиганите ви. Те могат да издържат много дълго време при подходяща поддръжка и са устойчиви на топлина.
Можете също така да разгледате нашето ръководство за пазаруване на 10-те основни кухненски принадлежности, за да видите в какви други основни кухненски принадлежности си струва да инвестирате.