Точила за ножове

10 items total
Камък за заточване 2000/5000, Dellinger
67 лв
DNGRRIRW252
Точило за ножове GOURMET, WMF
77 лв
WM1876516030
Точило за ножове, F.Dick
Точило за ножове, F.Dick
На склад (>5 бр.)
254 лв
FDCK9009200
Камък за заточване 3000/8000 RISAM, Dellinger
86 лв
DNGRRIRW001
Заточващ прът 23 см, Zwilling
97 лв
ZW32556231
Точило за ножове, черно, Victorinox
70 лв
VN787213
Заточващ прът 26 см, Wüsthof
73 лв
WU4473
Точило за ножове V-EDGE, Zwilling
189 лв
ZW32605000

Острилки за ножове - задължителна част от всяка кухня

Имам ли нужда от точило за ножове?

Точилките за ножове са абсолютно задължителни, ако инвестирате в качествени кухненски ножове и ако очаквате тяхната отлична работа. Дори най-добрият нож няма да бъде ефективен, ако не го заточвате редовно, а редовното заточване на ножовете е едно от основните правила за тяхната поддръжка. Очевидно е, че можете да занесете ножовете си на специалист, но ако готвите много и използвате Нож на готвача, Нож Сантоку или нож за хляб в ежедневието трябва да заточвате ножовете си дори на всеки две седмици, което прави покупката на собствена точило за ножове разумен избор.

Какви са различните видове точила за ножове?

Има различни видове точила за ножове и можете да ги намерите в Kulina (моля, разгледайте нашите най-продавани точила за ножове тук, преди да вземете решение). Изборът зависи от вида на ножа, скосяването му (формата на острието) и начина, по който искате да подходите към процеса на заточване (ръчно или електрическо). Основните видове точила за ножове са:

  • точилни камъни (много професионалисти смятат, че точилните камъни са най-добрият начин за заточване на ножове, тъй като можете да заточвате ножовете си под всякакъв ъгъл),
  • електрически точила,
  • ръчни точила,
  • стомани за заточване/закаляване, използвани за заточване на острие на нож, леко заточване. Те са изработени от стомана, от керамика или имат диамантено покритие.
  • точила за назъбени ножове, предназначени за ножове с назъбени остриета

Как се заточва нож с помощта на шлифовъчен камък?

Много хора вярват, че заточването на ножовете с шлифовъчен камък води до по-остро острие на ножа в сравнение с други методи. Ако решите да закупите камък за заточване , първо трябва да прочетете инструкциите, предоставени от производителя, но общият процес е следният:

  • потопете и накиснете шлифовъчния си камък във вода
  • наклонете ножа под правилния ъгъл откъм грубата страна
  • прокарайте ножа нагоре и надолу по камъка с плавни движения, като се уверите, че покривате цялото острие и двете му страни (ако ножът е двойно скосен)
  • обърнете камъка на другата страна и повторете процеса
  • измийте и подсушете ножа, когато приключите

Как се заточва нож с заточващ прът?

Ако искате да използвате стоманен прът, спазвайте следните правила, но винаги първо проверявайте инструкциите на производителя:

  • дръжте дръжката на ножа в доминиращата си ръка, а пръчката - в другата, като и двете са насочени вертикално
  • разположете петата на острието върху стоманата на около 2 см от горната част на стоманата, като създадете V-образна форма (приблизително под ъгъл 15-20 градуса)
  • издърпайте ножа надолу по стоманата към върха на острието 5 до 10 пъти (уверете се, че само ръбът докосва стоманата, а не страната, и движете ножа, а не стоманата)
  • докоснете пръчката със среден натиск и се опитайте да поддържате правилния ъгъл
  • повторете същото и с другата страна на острието (ако ножът е с двойно скосяване)