Точила за ножове

51 items total
Камък за заточване 1000/3000 RISAM, Dellinger
63 лв
DNGR6971496038317
Камък за заточване 400/1000 RISAM, Dellinger
55 лв
DNGR6971496038294
Камък за заточване 2000/5000, Dellinger
67 лв
DNGRRIRW252
Камък за заточване 240/1000 RISAM, голям, Dellinger DNGR6971496038485
Камък за заточване 1000/3000 RISAM, голям, Dellinger DNGR6971496038461
Заточващ прът INTENSE 26 cм, Forged
153 лв
FORGEDSDV304617
Заточващ прът SEBRA 26 cм, стомана, Forged
153 лв
FORGEDSDV623613
Точило за ножове TRIUM  Diamond Cams For de Buyer
184 лв
DB429002
Точило за ножове TWINSHARP SELECT, Zwilling
109 лв
ZW32601000
Камък за заточване 1000/6000 RISAM, Dellinger
78 лв
DNGR6971496038270
Заточващ прът 26 см, диамант, Zwilling
169 лв
ZW32520261
Точило за ножове, сиво, Victorinox
65 лв
VN78715
Диамантена стомана за заточване KATAI 26 cм, Forged FORGEDSDV625426
Камък за заточване #5000, Miyabi
508 лв
MB34536005
Заточващ прът GRAND GOURMET 23 cм, WMF
179 лв
WM1889646030
Точило за ножове DELTA GRENADILL, 26 см, кафяв, Güde GUDED05526
Заточващ прът 23 cм, WMF
Заточващ прът 23 cм, WMF
На склад (1 бр.)
143 лв
WM1880226030
Up
More products

Острилки за ножове - задължителна част от всяка кухня

Имам ли нужда от точило за ножове?

Точилките за ножове са абсолютно задължителни, ако инвестирате в качествени кухненски ножове и ако очаквате тяхната отлична работа. Дори най-добрият нож няма да бъде ефективен, ако не го заточвате редовно, а редовното заточване на ножовете е едно от основните правила за тяхната поддръжка. Очевидно е, че можете да занесете ножовете си на специалист, но ако готвите много и използвате Нож на готвача, Нож Сантоку или нож за хляб в ежедневието трябва да заточвате ножовете си дори на всеки две седмици, което прави покупката на собствена точило за ножове разумен избор.

Какви са различните видове точила за ножове?

Има различни видове точила за ножове и можете да ги намерите в Kulina (моля, разгледайте нашите най-продавани точила за ножове тук, преди да вземете решение). Изборът зависи от вида на ножа, скосяването му (формата на острието) и начина, по който искате да подходите към процеса на заточване (ръчно или електрическо). Основните видове точила за ножове са:

  • точилни камъни (много професионалисти смятат, че точилните камъни са най-добрият начин за заточване на ножове, тъй като можете да заточвате ножовете си под всякакъв ъгъл),
  • електрически точила,
  • ръчни точила,
  • стомани за заточване/закаляване, използвани за заточване на острие на нож, леко заточване. Те са изработени от стомана, от керамика или имат диамантено покритие.
  • точила за назъбени ножове, предназначени за ножове с назъбени остриета

Как се заточва нож с помощта на шлифовъчен камък?

Много хора вярват, че заточването на ножовете с шлифовъчен камък води до по-остро острие на ножа в сравнение с други методи. Ако решите да закупите камък за заточване , първо трябва да прочетете инструкциите, предоставени от производителя, но общият процес е следният:

  • потопете и накиснете шлифовъчния си камък във вода
  • наклонете ножа под правилния ъгъл откъм грубата страна
  • прокарайте ножа нагоре и надолу по камъка с плавни движения, като се уверите, че покривате цялото острие и двете му страни (ако ножът е двойно скосен)
  • обърнете камъка на другата страна и повторете процеса
  • измийте и подсушете ножа, когато приключите

Как се заточва нож с заточващ прът?

Ако искате да използвате стоманен прът, спазвайте следните правила, но винаги първо проверявайте инструкциите на производителя:

  • дръжте дръжката на ножа в доминиращата си ръка, а пръчката - в другата, като и двете са насочени вертикално
  • разположете петата на острието върху стоманата на около 2 см от горната част на стоманата, като създадете V-образна форма (приблизително под ъгъл 15-20 градуса)
  • издърпайте ножа надолу по стоманата към върха на острието 5 до 10 пъти (уверете се, че само ръбът докосва стоманата, а не страната, и движете ножа, а не стоманата)
  • докоснете пръчката със среден натиск и се опитайте да поддържате правилния ъгъл
  • повторете същото и с другата страна на острието (ако ножът е с двойно скосяване)