Точила за ножове

50 items total
Камък за заточване 3000/8000, Zwilling
313 лв
ZW32505300
Камък за заточване 2000/5000, Dellinger
67 лв
DNGRRIRW252
Точило за ножове, F.Dick
Точило за ножове, F.Dick
На склад (>5 бр.)
254 лв
FDCK9009200
210913 d055 26 white bg GUDED05526
Заточващ прът GRAND GOURMET 23 cм, WMF
179 лв
WM1889646030
210457 brusny kamen 1000 3000 risam dellinger
63 лв
DNGR6971496038317
Камък за заточване #5000, Miyabi
508 лв
MB34536005
Заточващ прът 26 см, диамант, Zwilling
169 лв
ZW32520261
Заточващ прът DARKNITRO 30 см, кафяв, F.DICK
Ново
FDCK71103302
Точило за ножове TRIUM  Diamond Cams For de Buyer
184 лв
DB429002
210484 brusny kamen 1000 6000 risam dellinger
78 лв
DNGR6971496038270
Точило за ножове GOURMET, 2 степени, WMF
89 лв
WM1874376030
Диамантена стомана за заточване KATAI 26 cм, Forged FORGEDSDV625426
Точило за ножове V-EDGE, Zwilling
189 лв
ZW32605000
Камък за заточване 400/1000 RISAM, Dellinger
55 лв
DNGR6971496038294
Камък за заточване 400/1500 RISAM, Dellinger
59 лв
DNGR6971496038331
Точило за ножове GOURMET, WMF
77 лв
WM1876516030
Точило за ножове TWIN SHARP, червено, Zwilling ZW32590300
Заточващ прът 26 см, Wüsthof
73 лв
WU4473
Up
More products

Острилки за ножове - задължителна част от всяка кухня

Имам ли нужда от точило за ножове?

Точилките за ножове са абсолютно задължителни, ако инвестирате в качествени кухненски ножове и ако очаквате тяхната отлична работа. Дори най-добрият нож няма да бъде ефективен, ако не го заточвате редовно, а редовното заточване на ножовете е едно от основните правила за тяхната поддръжка. Очевидно е, че можете да занесете ножовете си на специалист, но ако готвите много и използвате Нож на готвача, Нож Сантоку или нож за хляб в ежедневието трябва да заточвате ножовете си дори на всеки две седмици, което прави покупката на собствена точило за ножове разумен избор.

Какви са различните видове точила за ножове?

Има различни видове точила за ножове и можете да ги намерите в Kulina (моля, разгледайте нашите най-продавани точила за ножове тук, преди да вземете решение). Изборът зависи от вида на ножа, скосяването му (формата на острието) и начина, по който искате да подходите към процеса на заточване (ръчно или електрическо). Основните видове точила за ножове са:

  • точилни камъни (много професионалисти смятат, че точилните камъни са най-добрият начин за заточване на ножове, тъй като можете да заточвате ножовете си под всякакъв ъгъл),
  • електрически точила,
  • ръчни точила,
  • стомани за заточване/закаляване, използвани за заточване на острие на нож, леко заточване. Те са изработени от стомана, от керамика или имат диамантено покритие.
  • точила за назъбени ножове, предназначени за ножове с назъбени остриета

Как се заточва нож с помощта на шлифовъчен камък?

Много хора вярват, че заточването на ножовете с шлифовъчен камък води до по-остро острие на ножа в сравнение с други методи. Ако решите да закупите камък за заточване , първо трябва да прочетете инструкциите, предоставени от производителя, но общият процес е следният:

  • потопете и накиснете шлифовъчния си камък във вода
  • наклонете ножа под правилния ъгъл откъм грубата страна
  • прокарайте ножа нагоре и надолу по камъка с плавни движения, като се уверите, че покривате цялото острие и двете му страни (ако ножът е двойно скосен)
  • обърнете камъка на другата страна и повторете процеса
  • измийте и подсушете ножа, когато приключите

Как се заточва нож с заточващ прът?

Ако искате да използвате стоманен прът, спазвайте следните правила, но винаги първо проверявайте инструкциите на производителя:

  • дръжте дръжката на ножа в доминиращата си ръка, а пръчката - в другата, като и двете са насочени вертикално
  • разположете петата на острието върху стоманата на около 2 см от горната част на стоманата, като създадете V-образна форма (приблизително под ъгъл 15-20 градуса)
  • издърпайте ножа надолу по стоманата към върха на острието 5 до 10 пъти (уверете се, че само ръбът докосва стоманата, а не страната, и движете ножа, а не стоманата)
  • докоснете пръчката със среден натиск и се опитайте да поддържате правилния ъгъл
  • повторете същото и с другата страна на острието (ако ножът е с двойно скосяване)