Независимо дали сте начинаещ или опитен готвач, изборът на правилните тигани може да повлияе значително на качеството и вкуса на храната. На пазара има безброй видове тигани от различни материали и за различни цели, но трябва да обърнете внимание и на избора на правилния размер на тигана. В това ръководство ще научите как да изберете размер, който да отговаря на кулинарните нужди на вашето домакинство.
Защо размерът на тигана е важен параметър?
Размерът на тигана оказва пряко влияние върху разпределението на топлината по размери и по този начин върху ефективността на готвене.
Прекалено малкият тиган, който сте препълнили, ще загрее храната неравномерно и неефективно, да не говорим, че обработката, обръщането или разбъркването ще бъдат една голяма бъркотия.
Правилният размер ще гарантира, че храната ще се приготвя равномерно и че ще ви е удобно да приготвяте ястията си.
Най-често срещаните размери на тиганите
На пазара можете да намерите тигани с различни размери и всеки от тях може да служи за различни цели в кухнята:
- Малки тигани (до 20 см) са идеални за приготвяне на бъркани или пържени яйца или за други по-малки задачи. Те обикновено са подходящи за единични лица или двойки.
- Среден таз (20-28 см) представлява универсален размер, който е подходящ за повечето случаи. Те са идеални за пържене на месо, зеленчуци или приготвяне на по-малки порции паста.
- Големи тигани (28 см и по-големи) са от съществено значение за приготвянето на храна за няколко души. Идеални са за големи порции месо, цяла риба или за пържене на големи количества зеленчуци.
Най-добрите 24-сантиметрови тигани според отзивите на клиентите
Необходим ли ви е голям или малък тиган?
При избора направилния размер на тигана разгледайте следното:
- Брой лица: За колко души готвите обикновено? Сам ли сте или с партньор, имате ли деца, или обикновено около масата се събира голяма група?
- Видове храни: Помислете за ястията, които приготвяте най-често.
- Размер на печката и мястото за съхранение: Уверете се, че новият тиган пасва удобно на печката ви и че разполагате с достатъчно място за безопасното му съхранение.
Каква форма на дъното и дълбочина на съда трябва да избера?
Различни ястия също така изискват различни техники при готвенето им. и когато избирате тиган, си струва да помислите за какво ще го използвате.
Тиганите с голямо плоско дъно са подходящи за пържене на множество парчета пържола, но за ястия, които изискват често разбъркване или подхвърляне, ще оцените уок с високи ръбове и кръгло дъно. Пържолата се приготвя най-добре в тиган с плоско дъно, а зеленчуковата смес - в тиган с кръгло дъно.
В същото време квадратният тиган няма да е подходящ за ястия, които изискват често разбъркване, но можете да го използвате удобно при приготвянето на пържоли.
Най-добрите 26-сантиметрови тигани според отзивите на клиентите
Хонза Хайни, главен готвач на училището за готвене Chefparade
Когато готвите, размерът и формата на тигана, разбира се, са само един от параметрите, които трябва да вземете предвид. Важно е да се помисли и за материала, от който е изработен тиганът. Всеки от тях може да е подходящ за различна цел, а също така да се държи по различен начин и по този начин да дава различни резултати. В Kulina се стараем да се уверим, че разполагате с изчерпателна информация, преди да направите своя избор, затова създаваме и ръководства за различните материали.
Най-добрите 28-сантиметрови тигани според отзивите на клиентите
Капакът: основен аксесоар за ефективно готвене
Чудесен инструмент за по-ефективно готвене са капаци за тигани. Те не само ускоряват процеса на готвене, като спомагат за задържането на топлината и парата в тигана, но и гарантират, че храната ще се сготви равномерно. Освен това с капака се избягва ненужното пръскане на олио и се пести енергия. Независимо дали приготвяте задушени ястия, пържени ястия или сосове, капакът ви дава по-добър контрол върху резултата. Когато избирате капак, не забравяйте да вземете предвид размера на капака, който трябва да съответства на размера на вашия тиган.