Ножове за сладкиши
Ножове за сладкиши - отличен инструмент за обработка на торти
Какво представлява ножът за сладкиши?
Ножът за сладкиши е специален вид кухненски нож. Той е дълъг и елегантен и е подходящ за нарязване на торти и сладкиши.
С какво ножът за сладкиши се различава от другите кухненски ножове?
Следните характеристики са характерни за ножовете за сладкиши и ги правят подходящи за работа с торти и различни задачи за печене:
- Назъбено острие: идеално за чисто рязане на сладкарски кори. При порциониране на деликатни торти и сладкиши малките назъбвания са полезни.
- Дългото острие помага за пренасяне на сладкиши във и от фурната, за хоризонтално рязане на бисквитени и кръгли сладкиши.
- Широко острие: Широкото острие е специално проектирано за рязане, разделяне и сервиране на основата на тортата и може да се използва за разнасяне на пълнежи като глазура и конфитюр.
- Заоблен накрайник: позволява лесно и без повреди изваждане на сладкиши от съдовете за печене.
Как се заточва ножът за сладкиши?
Поради необичайната форма на острието си сладкарският нож не може да се заточва с обикновена точилка за ножове. Вместо това ще ви е необходим керамичен хонинговащ прът, наричан понякога точило. Ето как да го приложите:
- Намерете скосената страна на ножа. Ножовете със зъбци винаги имат плоска и скосена страна. Ще наточите страната, която е скосена, тъй като тя е тази, която реже.
- Ножът за сладкиши трябва да се наточи, като се шлифова всяка част между зъбците, затова за съжаление няма кратък път. Повторете този процес, докато се шлифоват всички канали, като през цялото време държите хонинговащия прът успоредно на скосената част, докато го държите плосък срещу ъгъла на скосения ръб.
Ако търсите още инструменти за печене и декориране на торти, разгледайте нашата оферта от шпатули за декориране, поставки за торти и форми за печене.
Как да се грижите за ножа си за сладкиши?
Кухненските ножове са доста голяма инвестиция, така че ако искате ножът ви за сладкиши да издържи векове, не забравяйте да спазвате тези прости правила за почистване и съхранение на ножовете:
- ножовете често са подходящи за миене в съдомиялна машина, но ви препоръчваме да почиствате ножа си на ръка, тъй като препаратите за миене в съдомиялна машина могат да повредят повърхността на стоманеното острие
- ако ножът е с дървена дръжка, не го слагайте в съдомиялна машина
- за да предотвратите изсъхването на дървените дръжки, редовно ги намазвайте с ленено масло или пчелен восък
- съхранявайте ножа си отделно, за да не се затъпят остриетата му. Използвайте блок за ножове или калъф за ножове
- редовно заточвайте ножа си