Ножове за шунка

2 items total
Нож за шунка CLASSIC COLOUR 16 см, лилав, Wüsthof WU1061704216

Ножове за шунка - нарежете шунката си като професионалист

Какво е нож за шунка?

Ножът за шунка - професионален нож за рязане на шунка - прилича на нож за обезкостяване или филетиране. Острието е дълго, тясно и само малко гъвкаво. Това улеснява рязането с ножа. Дължината на острието варира от 20 до 32 см. Благодарение на дългото острие можете да направите разрез с едно движение. Гъвкавото острие позволява на ножа да се приспособява към повърхността на шунката, като постига изключително прецизно рязане.

В Kulina ви предлагаме качествени ножове за шунка от известни производители като Zwilling и Wusthof, които се предлагат в различни размери.

Какво трябва да вземете предвид, когато купувате нов нож за шунка?

Има няколко характерни особености, които трябва да търсите, когато купувате нов нож за шунка.

  • Острието

Дължината на ножа за шунка трябва да е достатъчна, за да покрие цялата площ на разреза. Ножовете за шунка трябва да са дълги между 16 и 32 см. Остриетата им са тесни и често имат малки вдлъбнатини, които предпазват резените от залепване. Някои са със заоблени върхове и напомнят нож за сьомга, а други имат остър, заострен връх.

  • Дръжката

Дръжката на ножа за шунка трябва да е изключително удобна и да осигурява здрав захват. Те трябва да не се хлъзгат и да са достатъчно широки, за да паснат в ръката и да осигуряват сигурен захват.

Как да се грижите за ножа си за шунка?

Кухненските ножове са доста голяма инвестиция, така че ако искате ножът за шунка да ви служи дълго, спазвайте тези прости правила за почистване и съхранение на ножовете:

  • ножовете често са подходящи за миене в съдомиялна машина, но ви препоръчваме да почиствате ножа си на ръка, тъй като препаратите за миене в съдомиялна машина могат да повредят повърхността на стоманеното острие
  • ако ножът е с дървена дръжка, не го слагайте в съдомиялна машина
  • за да предотвратите изсъхването на дървените дръжки, редовно ги намазвайте с ленено масло или пчелен восък
  • съхранявайте ножа за шунка отделно, за да не се затъпят остриетата му. Използвайте блок или стойка за ножове или калъф за ножове
  • редовно заточвайте ножа си с точило за ножове - поставете острието на ножа върху точилото под ъгъл от 15 градуса и го плъзнете по острието от край до край. Посоката на това движение трябва да е постоянна през цялото време
  • използвайте дъска за рязане, която е подходяща за ножове и е достатъчно голяма, за да побере шунката, която искате да нарежете

Когато режете шунка, може да ви е необходима и вилица за месо.