Ножове сантоку
Ножове Santoku - един от най-универсалните ножове в кухнята
Какво представлява ножът Santoku?
Ножът "Сантоку" е много универсален нож със среден размер, който може да се използва за множество кулинарни задачи. Ножът произхожда от Япония и има широко острие без връх, но с тъп гръбнак, който се извива надолу, за да се срещне с предното острие с прав ръб. Дължината му е от 12 до 20 см, няма подпора, има балансирано тегло и е лек за хващане.
Каква е разликата между ножа Santoku и готварския нож?
Домашните готвачи и професионалните готвачи използват ножовете сантоку и готварските ножове за различни задачи за рязане. Какви са разликите между тези два вида ножове? Ножовете Santoku са с по-късо острие от ножовете за готвачи и обикновено имат единичен скос, за разлика от ножовете за готвачи с двоен скос. Тъй като няма връх, той позволява рязане с един-единствен срез надолу, докато при готварския нож трябва да разклащате острието напред. Изберете нож за готвачи, ако предпочитате метода на рязане с люлеене, и нож Santoku, за да режете по-бързо и по-ефективно.
За какво се използва ножът Santoku?
"Santoku" може да се преведе като "три добродетели" или "три приложения", а именно: рязане, нарязване на кубчета и смилане. С него можете да режете много тънки филийки, което прави ястията ви красиви и естетични. Можете да използвате нож Santoku за:
- разфасоване на месо
- нарязване на шунка или сирене
- нарязване, нарязване на парчета или нарязване на кубчета на плодове, зеленчуци и ядки
- смилане на билки
- създаване на фини резени
В Kulina ще намерите качествени ножове Santoku, произведени от надеждни марки, които издържат на износване. Проверете ножовете чрез Dellinger или на Forged или Zwilling или първо прочетете нашето подробно ръководство за покупка на нож. Можете да разгледате и нашите най-продавани ножове Santoku тук.
Как да наточим нож Santoku?
Ако използвате ножа си Santoku ежедневно, трябва да го заточвате доста често - поне веднъж на две седмици. Най-добрият метод за заточване на ножа Santoku е с помощта на шлифовъчен камък. Наточете ножа си като обикновен нож - под ъгъл 20 градуса към точилния камък, а ако ножът е с острие Granton, използвайте 15 градуса. Можете също така да занесете ножа си на специалист.
Как да се грижим за ножа Santoku?
Ножовете Santoku са доста голяма инвестиция, така че ако искате ножът Santoku да ви служи дълго, спазвайте тези прости правила за почистване и съхранение на ножовете:
- ножовете често са подходящи за миене в съдомиялна машина, но ви препоръчваме да почиствате ножа си на ръка, тъй като препаратите за миене в съдомиялна машина могат да повредят повърхността на стоманеното острие
- ако ножът е с дървена дръжка, не го слагайте в съдомиялна машина
- за да предотвратите изсъхването на дървените дръжки, редовно ги намазвайте с ленено масло или пчелен восък
- съхранявайте ножа си отделно, за да не се затъпят остриетата му. Използвайте блок за ножове или калъф за ножове
- редовно заточвайте ножа си