Японски ножове

18 items total
Японски нож за хляб BREAD SAMURAI 19,5 cм, Dellinger DNGRSXLKHP8B
Нож на готвача BROWN CHEF KIRITSUKE 20,5 cм, Dellinger DNGRKH167
Нож на готвача RED CHEF KIRITSUKE 20,5 cм, Dellinger DNGRKH165
Нож за рязане KITA NORTH DAMASCUS 20,5 cм, Dellinger DNGRSXLKH134
Японски нож на готвача PETTY 15 см, Dellinger DNGRSXL9302
Нож на готвача CHEF MANMOSU 23 см, Dellinger
353 лв
DNGRSXLKH108
Японски нож на готвача SUJIHIKI 24 см, Dellinger DNGRSXL9309
Нож на готвача BLUE CHEF KIRITSUKE 20,5 cм, Dellinger DNGRKH164
Японски нож NAKIRI RAN PLUS, 18 см, черен, Yaxell YAX36604
Универсален нож ROSE WOOD DAMASCUS 13 cм, Dellinger DNGRXZB27RW5
Японски нож CHAI DAO DAMASCUS, 16 см, кафяв, Güde GUDEDA774216
Японски нож KIRITSUKE BUNKA OCTAGONAL, 27 см, кафяв, Dellinger DNGR8595705405981
Нож на готвача GOLD CHEF KIRITSUKE 20,5 cм, Dellinger DNGRKH166
Японски нож KIRITSUKE RAN PLUS, 20 см, черен, Yaxell YAX36634
Японски нож GYUTO HARUKAZE PROFESSIONAL, 20 см, черен, Dellinger DNGR8594195884092

Японски ножове - остри като меч

Какво представляват ножовете в японски стил?

Японските ножове имат дълго и тънко острие със заострен връх и първоначално са били използвани за рязане на тънки резени сурова риба и приготвяне на суши. Те са по-леки, чувстват се по-балансирани в ръката и са идеални за прецизни задачи. Те са изработени от по-твърда и по-тънка стомана - неръждаема стомана или хагане, която е същият вид стомана, от която се изработват японските мечове. Дръжките на японските ножове са изработени от твърдо дърво.

За какво се използват японските ножове?

Японските ножове - благодарение на дългите си и тънки остриета - могат да се използват за рязане на риба или големи парчета месо (особено за пържоли). Съществуват много видове специфични японски ножове (като Gyutou, Yanagi, Usuba или Deba), които могат да се използват за всякакви прецизни задачи - от обезкостяване на пиле, през филетиране на риба до тънко нарязване на зеленчуци.

В Kulina ще намерите качествени японски ножове, произведени от надеждни марки като Dellinger или MIYABI. Можете също така да изберете ковани японски ножове от холандската марка Forged или да разгледате нашите най-продавани японски ножове тук.

Как се заточва японски нож?

Японските ножове могат да бъдат с двойно или с единично острие (традиционни). Те са изработени от твърда стомана, която всъщност е по-лесна за заточване от меката стомана, използвана за западните ножове. За да наточите ножа си в японски стил, се нуждаете от шлифовъчен камък. Можете също така да занесете ножа си на специалист.

Как да се грижите за японския си нож?

Японските ножове са доста голяма инвестиция, така че ако искате японският ви нож да ви служи дълго, спазвайте тези прости правила за почистване и съхранение на ножовете:

  • ножовете често са подходящи за миене в съдомиялна машина, но ви препоръчваме да почиствате ножа си на ръка, тъй като препаратите за миене в съдомиялна машина могат да повредят повърхността на стоманеното острие
  • ако ножът е с дървена дръжка, не го слагайте в съдомиялна машина
  • за да предотвратите изсъхването на дървените дръжки, редовно ги намазвайте с ленено масло или пчелен восък
  • когато режете с японски нож, не режете директно върху твърди повърхности, като каменен плот, мивка от неръждаема стомана, чиния или дъски за рязане, изработени от стъкло, керамика, бамбук и други твърди материали. Меката пластмасова дъска за рязане е най-добрата
  • съхранявайте ножа си отделно, за да не се затъпят остриетата му. Използвайте блок за ножове или калъф за ножове.
  • редовно заточвайте ножа си