Японски ножове

15 items total
Японски нож на готвача KIRITSUKE EYES 20 cм, Dellinger DNGRSXLKHAUS8K
Нож за зеленчуци NAKIRI 17 см, Dellinger
63 лв
DNGRSXLPO2500200
Японски нож RESIN FUTURE 15 cм, червен, Dellinger DNGRH192
Японски Нож Сантоку 17 cм, Victorinox
172 лв
VN6852017G
Японски танто нож RED SPIRIT 21 cм, F.Dick
206 лв
FDCK8175321
Японски сатър NAKIRI 4000FC 17 см, Miyabi
356 лв
MB33952171
Нож Сантоку CULLENS GERMAN SAMURAI 17 cм, Dellinger DNGRXZB13SS7
Японски нож ЯНАГИБА 24 см, кафяв, Lion Sabatier LS3502344
Нож на готвача GYUTO CLASSIC SANDAL WOOD 20 cм, Dellinger DNGRXZB9S8
Японски нож KIRITSUKE ZEN, 20 см, черен, Yaxell YAX35534
Японски нож Nakiri CLASSIC IKON 17 см, Wüsthof
310 лв
WU1030332617
Нож Yanagiba RED SPIRIT 24 cм, F.Dick
174 лв
FDCK8175724
Японски нож CLASSIC 17 см, Wüsthof
214 лв
WU1030131217
Японски нож GOURMET 17 см, Wüsthof
166 лв
WU1035046017
Китайски нож ZEN, 18 см, черен, Yaxell
517 лв
YAX35519

Японски ножове - остри като меч

Какво представляват ножовете в японски стил?

Японските ножове имат дълго и тънко острие със заострен връх и първоначално са били използвани за рязане на тънки резени сурова риба и приготвяне на суши. Те са по-леки, чувстват се по-балансирани в ръката и са идеални за прецизни задачи. Те са изработени от по-твърда и по-тънка стомана - неръждаема стомана или хагане, която е същият вид стомана, от която се изработват японските мечове. Дръжките на японските ножове са изработени от твърдо дърво.

За какво се използват японските ножове?

Японските ножове - благодарение на дългите си и тънки остриета - могат да се използват за рязане на риба или големи парчета месо (особено за пържоли). Съществуват много видове специфични японски ножове (като Gyutou, Yanagi, Usuba или Deba), които могат да се използват за всякакви прецизни задачи - от обезкостяване на пиле, през филетиране на риба до тънко нарязване на зеленчуци.

В Kulina ще намерите качествени японски ножове, произведени от надеждни марки като Dellinger или MIYABI. Можете също така да изберете ковани японски ножове от холандската марка Forged или да разгледате нашите най-продавани японски ножове тук.

Как се заточва японски нож?

Японските ножове могат да бъдат с двойно или с единично острие (традиционни). Те са изработени от твърда стомана, която всъщност е по-лесна за заточване от меката стомана, използвана за западните ножове. За да наточите ножа си в японски стил, се нуждаете от шлифовъчен камък. Можете също така да занесете ножа си на специалист.

Как да се грижите за японския си нож?

Японските ножове са доста голяма инвестиция, така че ако искате японският ви нож да ви служи дълго, спазвайте тези прости правила за почистване и съхранение на ножовете:

  • ножовете често са подходящи за миене в съдомиялна машина, но ви препоръчваме да почиствате ножа си на ръка, тъй като препаратите за миене в съдомиялна машина могат да повредят повърхността на стоманеното острие
  • ако ножът е с дървена дръжка, не го слагайте в съдомиялна машина
  • за да предотвратите изсъхването на дървените дръжки, редовно ги намазвайте с ленено масло или пчелен восък
  • когато режете с японски нож, не режете директно върху твърди повърхности, като каменен плот, мивка от неръждаема стомана, чиния или дъски за рязане, изработени от стъкло, керамика, бамбук и други твърди материали. Меката пластмасова дъска за рязане е най-добрата
  • съхранявайте ножа си отделно, за да не се затъпят остриетата му. Използвайте блок за ножове или калъф за ножове.
  • редовно заточвайте ножа си