Японски ножове

13 items total
Японски нож за месо GYUTOH 5000FCD 24 см, Miyabi MB34681241
Японски нож Gyutoh 5000MCD 24 см, Miyabi
1 044 лв
MB34373241
Японски нож на готвача SUJIHIKI 24 см, Dellinger DNGRSXL9309
Японски нож за хляб 5000FCD 24 см, Miyabi
501 лв
MB34686241
Японски нож за месо GYUTOH , 24 см, 4000FC, MIYABI MB33951241
Японски нож за рязане SUJIHIKI 5000MCD 24 см, Miyabi MB34378241
Японски нож за месо GYUTOH 5000MCD 67 24 см, клен, Miyabi MB34401241
Японски нож за рязане SUJIHIKI 5000FCD 24 см, Miyabi MB34680241
Японски нож за месо GYUTOH 7000D 24 см, MIYABI
620 лв
MB34543241
Нож Yanagiba RED SPIRIT 24 cм, F.Dick
174 лв
FDCK8175724
Японски нож за рязане SUJIHIKI 6000MCT 24 см, Miyabi MB34078241
Японски нож за месо GYUTOH 6000MCT 24 см, клен, Miyabi MB34073241
Японски нож за рязане SUJIHIKI 4000FC 24 см, Miyabi MB33950241

Японски ножове - остри като меч

Какво представляват ножовете в японски стил?

Японските ножове имат дълго и тънко острие със заострен връх и първоначално са били използвани за рязане на тънки резени сурова риба и приготвяне на суши. Те са по-леки, чувстват се по-балансирани в ръката и са идеални за прецизни задачи. Те са изработени от по-твърда и по-тънка стомана - неръждаема стомана или хагане, която е същият вид стомана, от която се изработват японските мечове. Дръжките на японските ножове са изработени от твърдо дърво.

За какво се използват японските ножове?

Японските ножове - благодарение на дългите си и тънки остриета - могат да се използват за рязане на риба или големи парчета месо (особено за пържоли). Съществуват много видове специфични японски ножове (като Gyutou, Yanagi, Usuba или Deba), които могат да се използват за всякакви прецизни задачи - от обезкостяване на пиле, през филетиране на риба до тънко нарязване на зеленчуци.

В Kulina ще намерите качествени японски ножове, произведени от надеждни марки като Dellinger или MIYABI. Можете също така да изберете ковани японски ножове от холандската марка Forged или да разгледате нашите най-продавани японски ножове тук.

Как се заточва японски нож?

Японските ножове могат да бъдат с двойно или с единично острие (традиционни). Те са изработени от твърда стомана, която всъщност е по-лесна за заточване от меката стомана, използвана за западните ножове. За да наточите ножа си в японски стил, се нуждаете от шлифовъчен камък. Можете също така да занесете ножа си на специалист.

Как да се грижите за японския си нож?

Японските ножове са доста голяма инвестиция, така че ако искате японският ви нож да ви служи дълго, спазвайте тези прости правила за почистване и съхранение на ножовете:

  • ножовете често са подходящи за миене в съдомиялна машина, но ви препоръчваме да почиствате ножа си на ръка, тъй като препаратите за миене в съдомиялна машина могат да повредят повърхността на стоманеното острие
  • ако ножът е с дървена дръжка, не го слагайте в съдомиялна машина
  • за да предотвратите изсъхването на дървените дръжки, редовно ги намазвайте с ленено масло или пчелен восък
  • когато режете с японски нож, не режете директно върху твърди повърхности, като каменен плот, мивка от неръждаема стомана, чиния или дъски за рязане, изработени от стъкло, керамика, бамбук и други твърди материали. Меката пластмасова дъска за рязане е най-добрата
  • съхранявайте ножа си отделно, за да не се затъпят остриетата му. Използвайте блок за ножове или калъф за ножове.
  • редовно заточвайте ножа си