Готвенето без мазнина, без усилие и без изгаряне има своя неоспорим чар и в продължение на много години тефлонът беше негов синоним. Но какво да кажем за всички онези статии, предупреждаващи за рисковете за здравето му? Трябва ли наистина да се страхуваме и безкомпромисно да се отървем от тефлоновите съдове?или реалността е съвсем различна? Нека разгледаме какво представлява тефлонът в действителност.

Преди това тефлонът е бил произвеждан с перфлуороктанова киселина (PFOA) - химикал, който не може да бъде разграден нито от човешкия организъм, нито от природата. В резултат на това през 2013 г. повечето производители се ангажираха да прекратят използването на това вещество като част от международното споразумение PFOA Stewardship Program, а от 2015 г. използването му в хранителната промишленост е забранено окончателно.
Затова съвременните тефлонови съдове се считат за напълно безопасни и няма нужда да се притеснявате за старите съдове, ако се използват правилно - те не прегряват и не готвите върху тях, ако повърхността им е повредена.
Имайте предвид, че при съдовете с незалепващо покритие повече от навсякъде другаде залогът за качество е гаранция за безопасност. Реномираните производители гарантират, че техните продукти не съдържат опасни вещества и отговарят на най-строгите стандарти. Докато при супер евтините съдове за готвене, при които няма как да знаете от какво са направени, залогът е не само по-кратък живот, но преди всичко вашето здраве.
Представете си, че откриете материал, който е толкова гладък, че нищо не залепва за него. Точно това се случва на химика Рой Плънкет през 1938 г., когато случайно създава тефлона. Първоначално изследването е било за военни цели - тефлонът е трябвало да предпазва от агресивни химикали. Но след войната започва търсене на начин за използване на този чудодеен материал в ежедневието.
Появява се французинът Марк Грегоар, който за първи път нанася тефлон върху тиган - и така се ражда светът на незалепващите съдове! Благодарение на него пърженето вече не се свързва с търкане и готвачите по света могат да въздъхнат с облекчение.

- Керамични повърхностикоито са малко по-малко незалепващи, но издържат на по-високи температури,
- Минерални повърхностикато гранит, също са по-малко незалепващи, но са много издръжливи,
- Титанови повърхностикоито съчетават изключителна здравина с незалепващи свойства и следователно дълъг експлоатационен живот.
Най-добрите тигани с незалепващо покритие според отзивите на клиентите
.jpg)
Имате ли стари тефлонови съдове у дома? В такъв случай трябва да внимавате, но не и да изпадате в паника. Както беше споменато, при изработката на старите тефлонови повърхности вероятно е използван PFOA - веществото, което се свързва с при нагряване до много високи температури.канцерогенност, ендокринни и бъбречни нарушения и на практика не се отстранява от тялото.
Съществува и опасност от продължително вдишване на изпаренията на PFOA. Те започват да се отделят при 260 °C, а от около 300 °C нататък могат да причинят така наречения Треска от полимерен дим. Той има сходни симптоми с класическия грип, но за разлика от него изчезва много бързо. Истината обаче е, че тези проблеми е по-вероятно да засегнат хората, които работят с PFOA в промишлени предприятия, където високите температури са доста често срещани и отделянето на изпарения става за дълъг период от време. При нормално готвене тефлоновият тиган (ако не го прегрявате) се нагрява до около 150 °C, така че няма риск от треска от полимерните изпарения.
Въпреки това, ако имате домашен любимец птица в дома си, внимавайте винаги, защото дори малка концентрация на PFOA пари е смъртоносна за нея.
Но най-голямо внимание трябва да се обърне на повредени тефлонови съдове за готвене! Много е вероятно части от повърхността да се отделят в приготвяната храна и оттам да попаднат в храносмилателната ви система. Тя ще ги изхвърли, но кой иска тефлон в организма си? Точно тогава е добра идея да изхвърлите стария тефлонов тиган и да го замените с нов, който не е вреден за здравето ви.
Най-добрите тенджери с незалепващо покритие според отзивите на клиентите

- Избягване на прегряване
Не загрявайте предварително празен тиган и винаги гответе на средна температура. - Щадящи инструменти
Забравете за металните лъжици и обръщачи - дървото, пластмасата или силиконът са единствените истински приятели на незалепващите повърхности. - Бдителност в случай на повреда
Ако забележите, че повърхността е надраскана, съдовете трябва да бъдат сменени. Никой не иска в храната си да има парченца от тефлон или други незалепващи повърхности.

- Лесна работа
Незалепващи ястия вътрешността на тигана е от алуминий, което прави дори големите тигани леки и удобни за работа. - Лесна поддръжка
Остатъците от храна лесно се плъзгат от повърхността, така че почистването отнема приблизително толкова време, колкото и измиването на чинията. - Наличност
Незалепващи тигани a саксии се предлагат в различни ценови категории, така че всеки може да избере.

Окончателна присъда
Оригиналният тефлон заслужава внимание, но съвременните съдове с незалепващо покритие са направени с грижа за здравето, така че не е нужно да се притеснявате за него. Ако търсите напълно безопасно, но незалепващо решение, чудесен избор е титаниеви тигани if саксиикоито предлагат издръжливост, дълъг живот и перфектни резултати при готвене.