odpocet
1 ден
15 Часове
27 минути
46 секунди

Как да приготвите стоманен тиган

Вашите първите стъпки със стоманен тиган

Стоманените тигани са естествено незалепващи и наистина ще Ви служат цял живот. Въпреки това те се нуждаят от първоначална грижа, за да Ви служат наистина добре.

Стоманен тигани
ocelová pánev zapečení


Приготвяне на чисто нов тиган, т.нар. seasoning
Новият стоманен тиган трябва да бъде приготвен, т.е. върху тигана трябва да бъде създадена полимерна повърхност, която от една страна е незалепваща, а от друга - предпазва от корозия. И така, как да го направим:

  1. Новият тиган измийте с гореща вода и с помощта на мека гъба и капка почистващ препарат отстранете от двете страни на тигана слоя пчелен восък, за да се предпази тигана от ръждясване по време на съхранение.
  2. Тиганът подсушете добре. Изберете плоча за готвене с размер, съответстваща на дъното на тигана.
  3. Включете котлона на средна мощност и поставете тигана върху него. Налейте около 1 мм олио в тигана и го оставете да се загрее, докато олиото започне да пуши (накланяйте тигана, докато гори, за да достигне олио и до вътрешната страна на тигана).
  4. След около три минути повърхността на тигана ще започне да потъмнява, след около 10 минути ще започне да пуши, а вътрешността ще стане кафява (вж. видеото). Кафявият цвят е правилният цвят за Вашия тиган. Не, той никога повече няма да бъде сребърен.
  5. Оставете тигана да изстине и избършете излишното масло с хартиена кърпа.
  6. Процесът по приготвянето може да се извършва многократно. Ако ни се стори, че в началото е имало недостатъчно изгаряне, можем да повторим процеса.
  7. При всяко използване тиганът потъмнява. Просто казано, вярно е, че колкото по-използван и по-тъмен е стоманеният тиган, толкова по-добри свойства ще има.
Единствената наистина здравословна незалепваща повърхност е тази, която се получава при естественото покафеняване на стоманен тиган. Ще Ви посъветваме как да я създадете, а също и как да не я губите.
 
 
ocelove panve vypaleni
Какво никога да не правите със стоманен тиган
  1. Не мийте в съдомиялна машина.
  2. Не го мокрете. Просто избършете тигана със салфетка, върху която може да има капка олио.
  3. Ако обаче се налага да измиете тигана, веднага го избършете до сухо, не го оставяйте да изсъхне свободно. След това в идеалния случай го покрийте с тънък слой масло, за да защитите повърхността му.
  4. Не използвайте много бърза мощност за нагряване - усилвател на индукция или най-високо ниво на други котлони! Винаги използвайте само средни температури.
  5. Не прегрявайте тигана, ако е празен.
Още за стоманените тигани
vareni v ocelove panvi
Как се готви в стоманен тиган


Не забравяйте, че стоманените тигани са най-подходящи за растителни масла с висока точка на димене. Това са масла, които издържат на най-високите температури, като рапично или слънчогледово масло.

Преди да готвите в тигана, достатъчно го загрявате продължително време. Това е единственият начин да се предотврати залепването на храната. Уверете се, че размерът на котлона съответства на размера на дъното на тигана.

Приготвяйте храната при средни температури. Високата температура води до залепване на храната, а още по-важно, до нейното изгаряне.

Не обръщайте хранта твърде рано, а я оставете достатъчно време, за да се образува коричка и да се отлепят от повърхността на тигана.

 

Най-популярните стоманени тигани според отзивите на нашите клиенти

 

Нашият съвет
Прочетете също
->
panve ocel de buyer
равнение на стоманени тигани De Buyer: кой е подходящ за Вас?
Обмисляте ли да си купите емблематичен стоманен тиган de Buyer и не знаете коя серия да изберете? Ето един удобен преглед на основните характеристики и параметри.
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Най-често ни питате
Защо храната ми залепва за стоманения тиган?
Вероятно защото приготвянетео на тигана не е било достатъчно. Повторете го отново, можете да го направите няколко пъти.
Как правилно да приготвим нов стоманен тиган?
Измийте тигана с гореща вода и почистващ препарат, подсушете го, нанесете тънък слой растително масло и загрейте на средно висока температура, докато маслото започне да пуши. Оставете тигана да изстине, избършете излишното масло и загрейте тигана отново за кратко.
Мога ли да измивам стоманената тава в съдомиялна машина?
Не, миенето в съдомиялна машина може да премахне защитния слой и да предизвика ръждясване.
Какъв вид мазнина е най-подходяща за готвене в стоманен тиган?
Най-подходящи са растителните масла с висока точка на димене, като слънчогледово или рапично масло. Не използвайте масло или зехтин при високи температури, тъй като те имат по-ниска точка на димене и могат да изгорят.
Какво трябва да направя, ако по стоманената тава се появи ръжда?
Отстранете го с фина тел или абразивна гъба и след това повтореце процеса за приготвянето на тигана.
Как да запазите стоманения тиган незалепващ?
След употреба просто избършете тигана с хартиена кърпа. Ако е необходимо, измийте го с топла вода, подсушете го добре и след това го намажете с тънък слой масло.
Мога ли да използвам стоманен тиган на индукционна печка?
Да, стоманените тигани са съвместими с индукционни котлони. Уверете се, че тиганът е с плоско дъно за оптимален контакт с индукционната плоча.
Как да възстановите незалепващите свойства на стоманен тиган?
Направете процеса за приготвянето на тигана отново. Този процес ще възстанови незалепващите свойства и ще удължи живота на тигана.

 

91.64%
от нашите клиенти биха дали препоръка за нас.
Обща оценка:
Време за доставка:
Прегледност на магазина:
Обслужване / комуникация:
Kulina.bg заслужиха титла Коректен магазин по силата на действителни мнения от клиентите си досега.