- Новият тиган измийте с гореща вода и с помощта на мека гъба и капка почистващ препарат отстранете от двете страни на тигана слоя пчелен восък, за да се предпази тигана от ръждясване по време на съхранение.
- Тиганът подсушете добре. Изберете плоча за готвене с размер, съответстваща на дъното на тигана.
- Включете котлона на средна мощност и поставете тигана върху него. Налейте около 1 мм олио в тигана и го оставете да се загрее, докато олиото започне да пуши (накланяйте тигана, докато гори, за да достигне олио и до вътрешната страна на тигана).
- След около три минути повърхността на тигана ще започне да потъмнява, след около 10 минути ще започне да пуши, а вътрешността ще стане кафява (вж. видеото). Кафявият цвят е правилният цвят за Вашия тиган. Не, той никога повече няма да бъде сребърен.
- Оставете тигана да изстине и избършете излишното масло с хартиена кърпа.
- Процесът по приготвянето може да се извършва многократно. Ако ни се стори, че в началото е имало недостатъчно изгаряне, можем да повторим процеса.
- При всяко използване тиганът потъмнява. Просто казано, вярно е, че колкото по-използван и по-тъмен е стоманеният тиган, толкова по-добри свойства ще има.
Вашите първите стъпки със стоманен тиган
Стоманените тигани са естествено незалепващи и наистина ще Ви служат цял живот. Въпреки това те се нуждаят от първоначална грижа, за да Ви служат наистина добре.


- Не мийте в съдомиялна машина.
- Не го мокрете. Просто избършете тигана със салфетка, върху която може да има капка олио.
- Ако обаче се налага да измиете тигана, веднага го избършете до сухо, не го оставяйте да изсъхне свободно. След това в идеалния случай го покрийте с тънък слой масло, за да защитите повърхността му.
- Не използвайте много бърза мощност за нагряване - усилвател на индукция или най-високо ниво на други котлони! Винаги използвайте само средни температури.
- Не прегрявайте тигана, ако е празен.

Не забравяйте, че стоманените тигани са най-подходящи за растителни масла с висока точка на димене. Това са масла, които издържат на най-високите температури, като рапично или слънчогледово масло.
Преди да готвите в тигана, достатъчно го загрявате продължително време. Това е единственият начин да се предотврати залепването на храната. Уверете се, че размерът на котлона съответства на размера на дъното на тигана.
Приготвяйте храната при средни температури. Високата температура води до залепване на храната, а още по-важно, до нейното изгаряне.
Не обръщайте хранта твърде рано, а я оставете достатъчно време, за да се образува коричка и да се отлепят от повърхността на тигана.
Най-популярните стоманени тигани според отзивите на нашите клиенти
