Огневи тигани: съвети и препоръки за избор

panev na ohen

Тиганът за огън е не само качествен и издръжлив уред, който ще ви служи години наред, но и билет за клуба на истинските гурмани на открито. Имаме някои важни препоръки и кратки съвети, които ще ви помогнат да изберете надеждни съдове за вашите дейности на открито.

По какво се различават огнеупорните тигани от обикновените?

Тиганите са специално проектирани да издържат на високи температури, както и на пряк контакт с огъня. Поради това те обикновено са изработени от чугун или стомана, т.е. изработени от материали, които са устойчиви и в същото време акумулират добре топлина, като по този начин осигуряват равномерно готвене на храната.

Пожарни тигани


Най-добрите тигани за огън според отзивите на клиентите

Нашият съвет
Прочетете също
->
litinová pánev na oheň
Тайната на дълготрайността на чугунените тигани
Въпреки че чугунените тигани са издръжливи и почти неразрушими, те се нуждаят от малко грижи и любов, за да издържат години наред...

Огневи тигани: видове и приложения

litinova panev na ohen

Чугунени тигани за огън

  • Те отлично поддържат температурата и са толкова издръжливи, че при правилна грижа ще издържат цял живот.
  • Можете не само да пържите в тях, но и да печете или задушавате и, разбира се, да ги сервирате веднага.
  • При всяка употреба те развиват естествено незалепващо покритие.
  • Те не се мият, а само се избърсват с хартиена кърпа след всяка употреба и също така изискват специални грижи под формата на редовно смазване.
  • Те обикновено са тежки.
ocelova panev na ohen

Стоманени тигани за огън

  • Те са малко по-леки от чугунените тигани и затова са по-лесни за употреба.
  • Те се нагряват бързо и бързо изстиват, така че са идеални за бързо приготвяне на прости ястия.
  • Ако ги изгорите правилно преди да ги използвате за първи път, те ще придобият естествена незалепваща повърхност.
  • Те са податливи на корозия и поради това се нуждаят от щателно почистване и последваща обработка с масло.
  • Обикновено те са по-достъпни от чугунените тигани.
nerezova panev na ohen

Камини от неръждаема стомана

  • Те са устойчиви както на високи температури, така и на корозия.
  • Те се почистват лесно и не изискват специални грижи.
  • Те са леки и достъпни.
  • Трябва да използвате повече мазнина за готвене, за да не загори храната.
  • Те не натрупват топлина така добре, както чугунените тигани. Това означава, че температурата в тигана може да бъде по-малко стабилна и ако не е достатъчно гореща, храната често изгаря.
  • При екстремни температури може да възникне деформация.
panev na ohen s nozickama

Огневи тигани с крачета

  • Те приличат повече на чайници, но служат и като тигани.
  • Крачетата ги правят стабилни, като намаляват риска от преобръщане на съдържанието им в огъня.
  • Обикновено те са снабдени с дръжка, която улеснява пренасянето, и с капак, който помага да се запази храната гореща по-дълго време.
  • Те обикновено са по-тежки от тиганите без крачета.
  • Това е един от най-скъпите тигани за огън.
kotlik na ohen

Кои тигани не трябва да се поставят на огъня

  • Тигани с незалепваща повърхност - независимо дали става въпрос за титан, керамика или друг незалепващ материал, тези повърхности не са предназначени за готвене при високи температури и със сигурност не са предназначени за контакт с пряк огън.
  • Тигани с пластмасови или дървени елементи - те могат да се запалят или да се разтопят от огъня.
  • Тигани с тънки стени - тънките стени могат лесно да се деформират поради високите температури.
panev na ohen
5 характеристики, които да търсите при избора на тиган за огън
  • Материал - обмислете какви ястия ще приготвяте най-често и според това изберете подходящия материал.
  • Размер - в зависимост от броя на хората, за които ще готвите най-често. Не забравяйте, че колкото по-малък е тиганът, толкова по-лек ще бъде той.
  • Тип - огнеупорните тигани за скара са чудесни за приготвяне на месо и риба, накратко за печене на скара. Огнените тигани уок или други дълбоки тигани са отлични за приготвяне на обемисти ястия, яхнии и др.
  • Дръжка - не забравяйте, че дръжката също трябва да бъде изработена от материал, който може да издържи на директен огън.
  • Извлечено от - ако възнамерявате да носите тигана си по време на преходи на открито, се стремете към най-малкия размер и най-малкото тегло. Ако ще готвите само у дома в градината, тогава тези фактори може да не играят съществена роля за вас.
panvicka na ohen
Тигани за огън
Съвети за готвене:

Никога не поставяйте студен тиган на горещ огън. Той може да се напука. По-безопасно е да използвате нейния постепенно нагряване.

Поради материала на тигана може да използвате или да не използвате мазнина за готвене.. Но истината е, че освен незалепващо покритие, то придава и аромат на храната.

След всяко използване на pan оставете да се охлади и почистете. Ако материалът го изисква, натрийте го с масло.

O безопасност при готвене в природата Сигурно родителите ви са ви учили много пъти, но за да сме на сигурно място, ние се присъединяваме към тях и ви препоръчваме винаги да избирате подходящо място за палене на огън и да не го оставяте, докато все още гори.

kotlik na ohen
Топ тигани за огън
Огнеупорни тигани Petromax са легендарни чугунени тигани, разработени специално за готвене на открит огън. Тяхната здрава конструкция и способността им да разпределят и задържат равномерно топлината ги превръщат в любимо средство за ентусиасти и гастрономи, работещи на открито. Благодарение на солидната си конструкция чугуненият тиган Petromax наистина издържа много, а според всички любители и професионални готвачи, които притежават тази икона за готвене на открито, всички ястия от него имат и много по-добър вкус.

Огнеупорни тигани Petromax
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Най-често задаваният въпрос
Кой е най-добрият материал за тиган за огън?
Материалите, устойчиви на високи температури, са чугун, стомана или неръждаема стомана. Тиганите с незалепващо покритие не са подходящи.
Как да изберем правилния размер на тигана?
Размерът на тигана зависи от броя на хората, за които ще готвите, и от вида на храната, която планирате да приготвите. В общи линии:
  • За 1-2 души: достатъчен е тиган с диаметър 20-25 см.
  • За 3-4 души: подходящ е тиган с диаметър 25-30 см.
  • За по-голяма група: Изберете тиган с диаметър 30 см или повече.
Мога ли да използвам каквото и да е гориво под огнището?
Най-често използваното гориво са дърва, дървени въглища или брикети. Някои тигани могат да бъдат подходящи и за газови горелки, но винаги е важно да се следват инструкциите на производителя.
Кой е най-добрият тиган за готвене на пържоли на огън?
Тежкият чугунен тиган е идеален за приготвяне на пържоли, тъй като може да поддържа висока температура и да запържи месото до златисто кафяво.
Как да се грижим за чугунен тиган?
След всяка употреба почиствайте тигана с хартиена кърпа или гъба и вода. Не оставяйте остатъци от храна в него. След почистването намажете тигана с тънък слой олио и го загрейте, докато започне да пуши. Това ще възстанови защитния слой върху тигана.