Преди всичко трябва да се отбележи, че въпреки името си не са ли керамичните тигани всъщност напълно керамични. Те са изработени от метал (обикновено от неръждаема стомана с алуминиева сърцевина) и имат само незалепваща керамична повърхност на основата на силициев диоксид. Това е едно от най-често срещаните съединения, които се срещат в природата и в ежедневието ни, например, той е компонент на пясъка или почвата, съдържат го някои гъби, а също така е неразделна част от стъклото или керамиката.
Обикновено керамичните тигани са малко по-тежки и като цяло по-малко незалепващи, ако искате да приготвяте храна напълно без мазнина. Те обаче не съдържат PFOA и PTFE. Освен това са по-устойчиви на надраскване и могат да издържат на по-високи температури в сравнение с традиционните незалепващи повърхности. Въпреки това, когато ги използвате, е важно да спазватеда спазвате определени правила..
Да сравним
Керамични тигани спрямо други тигани с незалепващо покритие
- Първо решете какво ще приготвяте най-често в керамичния съд и след това изберете форма, дълбочина и размеркойто е най-подходящ за вас.
- Изберете пано, което има добра топлопроводимост, което осигурява равномерно разпределение на топлината и предотвратява прегарянето. Това често са тигани с алуминиева или медна сърцевина.
- Не забравяйте проверка на съвместимостта с различни видове котлони, особено ако готвите на индукционен котлон.
- Проверете дали тенджерата е ергономична и топлоизолирана дръжка.
- Функционалните характеристики са от съществено значение, но не забравяйте за дизайн - Готвенето е просто по-лесно със стилни прибори.
- Не забравяйте, че керамичният тиган няма да издържи вечно и след известно време ще трябва да бъде сменен. Затова изберете идеално съотношение "производителност - цена".
- Търсете керамични тигани, които имат вголям брой страхотни отзиви.
Качествени керамични тигани
Как да използвате керамични тигани
Преди да използвате тигана за първи път, го измийте с топла вода и мека гъба с мек препарат, след което го подсушете добре. Производителите препоръчват внимателно да почистите повърхността на тигана с малко масло.
Когато приготвяте храна, използвайте само прибори от меки материали като дърво, силикон или пластмаса, за да не надраскате керамичната повърхност. Избягвайте изцяло метални прибори.
Керамичните тигани се използват най-добре при средни температури, но могат да издържат и на високи температури. Избягвайте бързи температурни промени, например никога не поставяйте горещ тиган в студена вода.
Как да почистваме керамични тигани
Въпреки че ръчното миене е значително по-щадящо, много производители твърдят, че керамичните тигани могат да се мият в съдомиялна машина. Не забравяйте, че тиганът трябва да е напълно сух, преди да го съхранявате. Избягвайте напълно абразивните почистващи препарати и грубите гъби, които могат да ерозират повърхността.
Съхранявайте керамичните тигани така, че да не надраскате повърхността им. Затова или ги поставете отделно в кухненските шкафове, или ги закачете, а ако се борите за място в кухнята, тогава използвайте стелажи или подредете тиганите с шайби.
Ако керамичният ви тиган губи незалепващите си свойства, можете временно да готвите на него с мазнина, но е добре да започнете да търсите нов.
Немски производител на тиганиWMF е специализирана в производството на висококачествени тигани с незалепващо покритие, които са известни най-вече с високата си издръжливост.
Друга немска марка, Fissler, предлага керамични тигани, които съчетават традиционна изработка с иновативни технологии.