Знаете ли, че правилният нож за зеленчуци ви спестява много време в кухнята? Защото правилният нож ще гарантира, че рязането е гладко, бързо и няма да се разочаровате от залепнали резени или неправилни разрези. И това важи както за фино нарязване на домати, така и за рязане на твърди кореноплодни зеленчуци. Ще ви дадем съвети за това как да режете и нарязвате на кубчета в ножове за зеленчуци (а те са много), за да получите обща представа и да изберете подходящия за вас.
- Каква форма на острието да изберете?
Ако търсите инструмент за рязане и изрязване, изберете малък нож с остър връх. Ако е по-вероятно да издълбавате, тогава ви е необходим средно дълъг нож с право остриекоето гарантира перфектен контакт с режещата подложка по време на рязане и по този начин свежда до минимум появата на непълни разрези. - Стомана, неръждаема стомана или други материали?
Някои зеленчуци и плодове, особено киселите, като домати или цитрусови плодове, могат да съдържат киселини, които допринасят за корозия и по-бързо затъпяване на инструментите. Затова те са за предпочитане от тази гледна точка.ножове неръждаема стомана. Ако предпочитате стоманени ножове, не забравяйте да ги поддържате последователно. - Какво ще кажете за дръжката?
Тя трябва да бъде предимно ергономична, т.е. да приляга добре към ръката ви и в идеалния случай да не се пързаля. Що се отнася до материала, всеки от тях има своите плюсове и минуси - дървото е естетично, но с течение на времето може да покаже признаци на износване, неръждаемата стомана е елегантна, издръжлива, но студена и може да се изплъзне, а композитните или пластмасовите дръжки са достъпни, но не много стилни.
Острието на Granton ще ви бъде от полза...
Знаете ли, че ножовете за зеленчуци могат да имат специално покритие, наречено острие "Грантон"? Това са малки вдлъбнатини по острието, които създават въздушни джобове, предотвратяващи залепването на парчета зеленчуци по острието по време на рязане. Макар че това е подробност, тя може значително да ускори работата ви и да подобри ефективността, тъй като се налага да спирате по-рядко рязането, за да отстранявате залепналите парчета.
Качествени ножове за зеленчуци
Какви видове ножове за зеленчуци има
Нож за белене
Това е по-малък нож, който често има извито острие с дължина 7-10 см, което улеснява отстраняването на кората без излишни отпадъци. Той е особено подходящ за картофи, тиквички или ябълки.
Нож за кантиране
Това е нож с тънко и късо острие (между 7 и 12 см), който е идеален за прецизно обработване на по-малки плодове и зеленчуци. Той е идеален за детайлна и декоративна работа.
Нож за домати
Той е специално пригоден да прониква през твърдата кожа на доматите, без да уврежда мекото им месо. Острието обикновено е дълго от 10 до 15 cm и тънко, със зъбци.
Nakiri
Това е традиционен японски нож за зеленчуци, който се отличава с изключителна острота, позволяваща прецизни и чисти разрези. Долният ръб на острието е почти или напълно прав, което елиминира появата на непълни разрези. Дългото (16-18 см) и широко острие улеснява пренасянето на нарязаните съставки в тигана или купата. Ножовете Nakiri са подходящи за бърза и ефективна обработка на големи количества зеленчуци и, благодарение на по-голямото си тегло, за рязане на по-твърди видове зеленчуци. Същото предназначение ще изпълни и един по-универсален кухненски помощник, нож Santokuс която можете да режете и риба или домашни птици. Прочетете повече за японските ножове.
Нож за готвачи
Тъй като готварският нож е многофункционален помощник, който може да се справя с повечето кухненски задачи, той е подходящ и за рязане на зеленчуци, особено на големи и твърди, като например тикви, пъпеши и др. Ножовете за готвачи могат да бъдат малки (15 см) или големи (до 30 см) с леко извит долен ръб, който позволява плавни люлеещи движения при рязане. Върхът на острието може да се използва за по-фина работа с малко умения, но не е подходящ за цялостна работа с детайли поради цялостната си здравина. Разберете, как да изберем идеалния готварски нож за вашите нужди.
Julienne
Въпреки че не е точно нож, този инструмент е 100% за зеленчуци. Джулиенът е белачка със специално острие, което ви позволява да създавате фини и в същото време равномерни ленти. Острието на белачката julienne може да бъде гладко или назъбено в зависимост от желаната крайна форма на суровината. Тя често се използва за създаване на декорации. Същото внимание заслужава да се обърне и на мандолинис които можете да сътворите фигури, които ще украсят всяко ястие.
Най-популярните японски ножове според отзивите на нашите клиенти
Jakub Černý препоръчва:
Като цяло, със сигурност можете да намерите приложение на всички гореизброени инструменти в кухнята от време на време, но ако искате да избегнете твърде голям арсенал, един малък (за рязане или белене) и един голям (за накири/сантоку или за готвач) нож са достатъчни.
Сравнение на материалите
От какво е направен ножът за зеленчуци
Ножовете за зеленчуци могат да бъдат изработени от различни материали, всеки от които има своите предимства и недостатъци:
- Неръждаема стомана - той е устойчив на корозия, не изисква поддръжка и е дълготраен, но е по-мек материал и може да изисква по-често заточване.
- Въглеродна стомана - той е много остър и лесен за заточване, но е по-склонен към ръжда и петна, така че изисква малко повече грижи.
- Керамика - е лек, много остър и силно устойчив на корозия, но в същото време е крехък и следователно по-податлив на повреди. Освен това е трудно да се заточи в домашни условия.
- Дамаска стомана - е известен с привлекателния си дизайн и високата си твърдост, която е тясно свързана с известната му острота. От друга страна, той е по-скъп материал, който е податлив на корозия и поради това изисква известни грижи.
Подобно на остриетата, дръжките на ножовете за зеленчуци могат да бъдат изработени от различни материали, които имат своите предимства и недостатъци:
- Дърво - е много естетичен, приятен на допир и обикновено приляга добре в ръката, но в същото време трябва да се има предвид, че изисква известни грижи и след известно време може да покаже признаци на износване.
- Метал - обикновено от неръждаема стомана или титан, които са изключително издръжливи и визуално непреходни материали, които се поддържат лесно. Те обаче могат да бъдат студени, тежки и, ако нямат текстура или ако се намокрят или омазнят, хлъзгави.
- Композит - (като Micarta) е изработен от слоеве платно, хартия, фибростъкло и смола, което го прави изключително издръжлив и здрав материал, който е и приятен на допир. Производственият процес обаче е трудоемък и затова материалът е сравнително скъп.
- Пластмаса - лесно издържа на влага, не изисква тежка поддръжка и не ви струва скъпо. Възможно е обаче да не изглежда много стилно.
Популярни белачки за зеленчуци
Грижата за ножовете за зеленчуци не е сложна, но е от изключително значение за поддържане на тяхната дълготрайност и острота:
- Измиване на ръка: Винаги мийте ножовете на ръка с топла вода и мек почистващ препарат. Избягвайте миенето в съдомиялна машина, което може да повреди острието и дръжката, и избягвайте абразивни продукти и груби гъби.
- Незабавно сушене: След като измиете ножа, веднага го подсушете с мека кърпа. Това ще предотврати корозията.
- Редовно шлайфане: Наточвайте редовно ножовете. При ежедневна употреба около 1 път месечно, а при по-рядка употреба - веднъж на 3-6 месеца. Винаги използвайте за заточванешлифовъчни камъни или шлайфовекоито са подходящи за конкретния вид и материал на ножа. Веднъж годишно наточвайте ножовете си професионално.
- Правилно съхранение: Складиране на ножовете в специална кутия блокове, магнитни релси, защитни ръкави или органайзери за чекмеджета, за да се предотврати износване или повреда. Никога не съхранявайте ножовете свободно в кухненско чекмедже.
- Използване на дъската за рязане: За рязане използвайте само дървен или пластмасов материал дъски за рязане. Други материали могат да повредят или затъпят острието.
Най-популярните шлифовъчни камъни и точила според нашите клиенти
Топ производители на ножове за зеленчуци
Ако търсите перфектно функционално и същевременно висококачествено изделие, което важи с особена сила за ножовете Nakiri, заложете на тези от Dellinger или Мияби.
Други производители, които отдавна се радват на популярност сред любителите и професионалните готвачи, са Victorinox, Zwilling или WMF.