1. Почистване
- Винаги мийте ножа на ръка. Високите температури и разтворителите, използвани в съдомиялната машина, ускоряват износването.
- Използвайте мек почистващ препарат и мека гъба за миене, грубите гъби и агресивните почистващи препарати могат да повредят повърхността на острието и дръжката.
- След като измиете ножа, веднага го измийте добре сухза предотвратяване на корозията.
2. Шлайфане
- За ежедневна употреба е препоръчително да заточвате ножа поне веднъж на две седмици. Ако използвате ножа само от време на време, можете да го заточвате по-рядко. Веднъж годишно и винаги, когато острието покаже деформация или повреда, ножът трябва да се остави в ръцете на професионалисти.
- Използвайте само висококачествени лещи за изострянешлифовъчни камъни или водни камъни - те са идеални за ножове сантоку.
- За да осигурите оптимална острота, поддържайте ъгъл от 15-20 градуса при шлифоване.