Forged -ножове от японска стомана

Перфектно остри и майсторски красиви. Точно такива са ножовете Forged, ръчно ковани, от първокласна японска стомана. Бижу в кухнята, което ще ви служи дълги години. Мислите да си купите нож от марката Forged? Не сте сигурни коя от сериите да изберете? Ще ви въведем в света на ножове Forged, ръчно изковани от японска стомана.

Какво ново ще научите?

  1. Как се произвеждат ножовете Forged
  2. Разликите между 6 от сериите
  3. Как да се грижим за ножовете Forged

 

Japonske noze - Forged

Как се произвеждат ножовете Forged

Какво прави ножовете Forged уникални? Тези впечатляващи ножове са пресечната точка на два континента:

Холандия се слави с перфектните щрихи на своите художници.
Япония създаде школа за майстори ножари- правят ножове известни с остротата и устойчивостта си.

Съчетайте японската изработка с холандския усет за красота и детайли и ще получите нож, който ще разреже лед и ще е красив.

Защо при ножовете е много важно коването?

Коването се използва за укрепване и обединяване на материала. Качественото коване ще заздрави ножа до няколко пъти. Острието на такъв нож няма да се счупи лесно, а след подходяща термична обработка ще придобие висока устойчивост и трайност. Ножовете на качествените производители се коват преди окончателната им обработка. Предимно като полуготови остриета от матрица. Това е матрицата, която дава на острието предварителната му форма.

Но най-добрите занаятчии коват ножовете ръчно. А за това са необходими големи умения, опит и майсторство.Това не е производство, това е изкуство.

Как се коват ножовете Forged? Вижте видеото от производството:

 

Шест различни стила, едно и също безкомпромисно качество

Ножовете Forged се произвеждат в шест различни серии. Всички са ръчно изработени от висококачествена японска стомана. Те се различават основно по дизайн и детайли в обработка.

Forged Katai kucharsky nuz 2Forged Katai

роден съм от морските вълни
ръчно кован с фина изработка
дръжка от корен на дърво

Вдъхновение за тази серия са морските вълни. Дръжката и острието са оформени в заоблени линии. Острието е ръчно ковано от 5 слоя японска стомана - първоначално се кове със същия тип чук, както при другите серии, а накрая се кове с втори тип чук за фино, за да бъде напълно уникален външният  вид на ножа. Дръжката е изработена от корен на дърво. Дървото първо се обработва със смола, а след това се пресова и се моделира. Това прави всеки нож уникален на външен вид, размер, цвят и текстура на дървото.

Reddot 2020Серията Katai спечели престижната награда Reddot Design Award за продуктов дизайн през 2020 г.!

 

Forged Katai kucharsky nuz

Forged Katai кухненски Santoku нож

Добави в кошницата

  


Forged Olive Santoku nuz

Forged Olive

аз съм просто красива и вечна
 с острие от солидна японска стомана и с дръжка от маслиново дърво
аз съм любов от пръв поглед и пасвам прекрасно в ръката

Съчетание на здрава стомана и красиво маслиново дърво даде живот на тази любима серия. Маслиновото дърво се отличава с красива и характерна структура на дървото. Топлият и неподвластен на времето дизайн е особено подходящ за модерни кухни с изчистени линии.

Forged Olive Santoku nuz 18cm

Forged Olive Santoku нож

Добави в кошницата

 


Forged Sebra japonsky nuz na zeleninu 2Forged Sebra

аз съм шик и имам стил
 с ковано острие от японска стомана
дръжка от Мозамбийско абаносово дърво

Най-стилната серия от всички останали, гордее се с великолепна дръжка от тъмно дърво, която ще искате да докосвате отново и отново. Тези красиви ножове, ще украсяват вашата кухня и ще ви служат дълги години.

Forged Sebra japonsky nuz na zeleninu

Forged Sebra японски нож за заленчуци

Добави в кошницата

 


Forged VG10Forged VG10

аз съм най-верният на японската изработка par excellence
с ковано острие от 5 слоя първокласна японска стомана, характерна за дамаските ножове
с дръжка от луксозно дърво от корен

Дамаските ножове се правят от различни видове стомана с различни свойства, които са механично свързани помежду си. Получената стомана придобива най-добрите свойства на използваните за направата ѝ стомани. Твърдостта и издръжливостта на ножа са съчетани с красива и декоративна шарка върху острието. Благодарение на това са дамаските ножове синоним на майсторство и лукс. Ножовете от серията VG10 са с кожена калъфка.

Forged VG10 kucharsky nuz

Forged VG10 готварски нож

Добави в кошницата

 


Forged Brute kucharsky nuz 2Forged Brute

аз съм звяр, роден от огън и пепел
майстор ковач, огън и японска стомана - това е всичко, което ми е необходимо, за да се възродя
аз не съм някаква излъскана дама, нося белезите си с гордост

Изцяло коване ножове направени са от най-опитните майстори ковачи на Forged. Те не са полирани, така че можете да видите следите от коване, а всеки нож е уникален. За всички които обичат занаятчийската изработка.

Forged Brute kucharsky nuz

Forged Brute готварски нож

Добави в кошницата

 


Forged IntenseForged Intense

аз съм спокойната сила
изцяло кован нож с фини ковани акценти
старателно полиран за изтънчен външен вид

Тези ножове са "интензивни, но не брутални". За разлика от серията Brute, серията Intense е по-нежна а нейният външен вид е по-спокоен и традиционен. Ако сте впечатлени от ножовете с метални дръжки, но харесвате по-изтънчен дизайн, тази линия е за вас.

Forged Intense univerzalni nuz

Forged Intense универсален нож

Добави в кошницата

 

 

Всяка една от сериите Forged, предлага пълна палитра от ножове в зависимост от приложението им. Разгледайте всички ножове Forged:

Разгледай ножовете

По какво се различават видове ножове, можете да прочетете в нашият помощник за пазаруване.

 

 


Как да се грижим за ножовете Forged

Кованите ножове са занаятчийски ръчно изработени продукти. Тяхното производство е базирано на вековни японски традиции. Тези ножове, ще ви бъдат верни другари дълги години. Въпреки това те не са промишлени продукти и за това имат нужда от грижи:

  • ръчно кованите ножове, не можете да ги миете в миялна машина
  • най-добре е да ги измиете с топла вода и слаб препарат
  • след измиване е необходимо добре да се подсушат с кърпа
  • ако прекалено дълго време, ножът е в контакт с течности, могат да се появят петна от ръжда.
  • преди първото им използване е необходимо, добре да ги почистите. Те имат предпазен слой, който е нанесен за защита при складирането и транспортирането.
  • дръжките на сериите Brute и Intense могат благодарение на големият защитен слой още известно време да пускат лека "мръсотия", но това ще изчезне.
  • ако не използвате ножовете дълго време е добре да ги намажете с малко олио или зехтин.
  • ножовете с дървени дръжки е добре от време на време да ги намажете с олио също както дъските за рязане.

 

Производството на ножовете Forged е приключение, вярваме и че тяхното използване, ще бъде малко приключение всеки ден.