След употреба измийте ножа с вода и мека гъба с достатъчно количество мек почистващ препарат. След това го подсушете незабавно с мека кърпаза предотвратяване на корозията.
Ножовете винаги трябва да се мият на ръка, а не в съдомиялна машина. Високите температури, при които работи съдомиялната машина, както и разтворителите, съдържащи се в таблетките за миене, могат да повредят както острието, така и дръжката. Повредите обикновено не настъпват внезапно, но съдомиялната машина ускорява износването на остриетата.
Острите ножове не само улесняват приготвянето на храната, но и гарантират безопасността в кухнята. Затова ви даваме полезни съвети как да се грижите правилно за ножовете си, включително за миенето, съхранението, използването и, разбира се, за заточването им.
Как да се грижим за ножовете: 3 основни правила
- да ги измиете правилно,
- да ги съхранявате безопасно,
- редовно ги брусте.

Качествени продукти за ножове и миене на съдове

- Блокове и стойки за ножове са леснодостъпни, безопасни и добре предпазват острието. Трябва обаче да вземете предвид, че те ще заемат известно място в кухнята.
- Магнитни релси позволяват бърз достъп до ножовете и спестяват място на кухненския плот, тъй като могат да се окачат на стената. Ножовете обаче не са защитени от прах и мазнини, които могат да се появят в кухнята.
- Вложки за чекмеджета или защитни ръкави е удобен, ако имате място за ножовете си само в чекмеджето на кухнята при другите прибори или ако често ги пренасяте. Недостатъкът на защитните калъфи е продължителното изваждане на ножовете от тях.
Най-добрите стойки за ножове според отзивите на клиентите

- Насочване към - всички видове ножове могат да се заточват бързо и лесно. В същото време тя не заточва твърде тъпо острие и е по-подходяща за редовно заточване, отколкото за действително заточване на ножове.
- Brousek - заточва острието бързо и е подходящ дори за начинаещи. Заточва ножа не толкова прецизно, колкото камъкът за заточване.
- Камък за смилане - позволява много прецизно фокусиране. Той е подходящ за заточване на всички видове ножове и има дълъг експлоатационен живот. Заточването с шлифовъчен камък изисква известни умения и отнема повече време.
Най-добрите точила за ножове и точила за ножове според прегледите на клиентите
Как да използвате правилно ножа
Правилната употреба на ножовете е от решаващо значение за тяхната дълготрайност. Нарязването трябва да се извършва само върху подходящи повърхности, като дървени или пластмасови дъски за рязане. Те увреждат острието минимално.
В същото време не забравяйте, че различни суровини могат да повредят или затъпят острието. Например цитрусови плодове или други кисели храни, чиято киселина може да разруши повърхността на ножа. Ножът трябва да се изплакне веднага след нарязване.
Редовна поддръжка на ножовете
Редовно проверявайте остриетата за износване и евентуални повреди. Незначителните повреди могат да бъдат отстранени чрез шлайфане, но големите дефекти са много трудни за отстраняване и често не могат да бъдат поправени.

Кога трябва да наточа професионално ножа си?
Редовното професионално заточване значително удължава живота на ножовете. Винаги го правете в следните случаи:- Ако ножът е много тъп и обикновеното домашно заточване вече не възстановява остротата му.
- Ако острието е видимо повредено.
- Ножът не може да бъде заточен равномерно по цялата дължина на острието чрез конвенционално заточване.
- Поне веднъж годишно, дори ако ножът не показва някое от горните състояния.