odpocet
4 дни
7 Часове
19 минути
44 секунди

Как да се грижим за кухненските ножове


Острите ножове не само улесняват приготвянето на храната, но и гарантират безопасността в кухнята. Затова ви даваме полезни съвети как да се грижите правилно за ножовете си, включително за миенето, съхранението, използването и, разбира се, за заточването им.


Как да се грижим за ножовете: 3 основни правила

  1. да ги измиете правилно,
  2. да ги съхранявате безопасно,
  3. редовно ги брусте.
Image
1. Как да миете правилно ножовете


След употреба измийте ножа с вода и мека гъба с достатъчно количество мек почистващ препарат. След това го подсушете незабавно с мека кърпаза предотвратяване на корозията.

Ножовете винаги трябва да се мият на ръка, а не в съдомиялна машина. Високите температури, при които работи съдомиялната машина, както и разтворителите, съдържащи се в таблетките за миене, могат да повредят както острието, така и дръжката. Повредите обикновено не настъпват внезапно, но съдомиялната машина ускорява износването на остриетата.

Продукти за миене на съдове


Качествени продукти за ножове и миене на съдове

skladování nožů
2. Къде да съхранявате ножовете безопасно
Никога не съхранявайте ножовете един върху друг в чекмеджето. Това е най-честият начин да ги повредите или затъпите. Има няколко начина за правилно съхранение на ножовете:
  • Блокове и стойки за ножове са леснодостъпни, безопасни и добре предпазват острието. Трябва обаче да вземете предвид, че те ще заемат известно място в кухнята.
  • Магнитни релси позволяват бърз достъп до ножовете и спестяват място на кухненския плот, тъй като могат да се окачат на стената. Ножовете обаче не са защитени от прах и мазнини, които могат да се появят в кухнята.
  • Вложки за чекмеджета или защитни ръкави е удобен, ако имате място за ножовете си само в чекмеджето на кухнята при другите прибори или ако често ги пренасяте. Недостатъкът на защитните калъфи е продължителното изваждане на ножовете от тях.
Блокове и стойки за ножове


Най-добрите стойки за ножове според отзивите на клиентите

Image
3. С какво се точат ножове
Ножовете трябва да се заточват редовно. В идеалния случай на една до две седмици, в зависимост от честотата и интензивността на използване. За заточване на ножове могат да се използват различни инструменти за заточване на ножовеинструменти:
  • Насочване към - всички видове ножове могат да се заточват бързо и лесно. В същото време тя не заточва твърде тъпо острие и е по-подходяща за редовно заточване, отколкото за действително заточване на ножове.
  • Brousek - заточва острието бързо и е подходящ дори за начинаещи. Заточва ножа не толкова прецизно, колкото камъкът за заточване.
  • Камък за смилане - позволява много прецизно фокусиране. Той е подходящ за заточване на всички видове ножове и има дълъг експлоатационен живот. Заточването с шлифовъчен камък изисква известни умения и отнема повече време.
Пили и шлифовъчни машини


Най-добрите точила за ножове и точила за ножове според прегледите на клиентите


Как да използвате правилно ножа

Правилната употреба на ножовете е от решаващо значение за тяхната дълготрайност. Нарязването трябва да се извършва само върху подходящи повърхности, като дървени или пластмасови дъски за рязане. Те увреждат острието минимално.

В същото време не забравяйте, че различни суровини могат да повредят или затъпят острието. Например цитрусови плодове или други кисели храни, чиято киселина може да разруши повърхността на ножа. Ножът трябва да се изплакне веднага след нарязване.

Замразените храни, черупките от ядки или костите също са изложени на риск. Затова почистете добре ножа и го наточете след рязане на такива трудни съставки. По-добре използвайте по-подходящи инструменти, като например ножове за рязане.


Редовна поддръжка на ножовете

Редовно проверявайте остриетата за износване и евентуални повреди. Незначителните повреди могат да бъдат отстранени чрез шлайфане, но големите дефекти са много трудни за отстраняване и често не могат да бъдат поправени.

brouseni

Кога трябва да наточа професионално ножа си?

Редовното професионално заточване значително удължава живота на ножовете. Винаги го правете в следните случаи:
  • Ако ножът е много тъп и обикновеното домашно заточване вече не възстановява остротата му.
  • Ако острието е видимо повредено.
  • Ножът не може да бъде заточен равномерно по цялата дължина на острието чрез конвенционално заточване.
  • Поне веднъж годишно, дори ако ножът не показва някое от горните състояния.
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Най-често задаваният въпрос
Кои са най-често срещаните грешки при лечението с ножове?
миене в съдомиялна машина, неправилно и късно заточване, рязане върху неподходящи повърхности, съхранение на ножовете свободно в кухненското чекмедже.
Колко често трябва да заточвам ножовете си?
В идеалния случай на една или две седмици, в зависимост от честотата на използване. След това веднъж годишно професионално.
Мога ли да мия ножовете си в съдомиялната машина?
Това не се препоръчва, тъй като съдомиялната машина може да повреди острието и дръжката на ножовете.
Какъв е най-добрият начин за съхранение на ножове?
Блокове за ножове, стойки, магнитни ленти или вложки за кухненски чекмеджета или защитни ръкави.
Какъв тип дъска за рязане е подходяща за рязане?
Най-добрите са дървени или пластмасови дъски за рязанекоито по-малко затъпяват острието на ножа.
Кога е уместно да наточа ножовете си професионално?
Ако остриетата са силно износени или повредени, препоръчително е да ги заточите професионално.
Кога е време за смяна на остриетата?
Ако ножовете ви са толкова повредени, че вече не могат да се точат, е време да си потърсите нови.
91.59%
от нашите клиенти биха дали препоръка за нас.
Обща оценка:
Време за доставка:
Прегледност на магазина:
Обслужване / комуникация:
Kulina.bg заслужиха титла Коректен магазин по силата на действителни мнения от клиентите си досега.