Знаете ли, че правилната дължина на готварския нож оказва голямо влияние не само върху ефективността на работата в кухнята, но и върху безопасността при рязане? Но как да се ориентирате в дължината на ножовете? Може би това не е толкова сложно, колкото изглежда. Ще ви покажем един прост начин да изберете идеалния нож специално за вас и ще добавим някои полезни съвети, за да улесним избора ви.
%20kopie.jpg)
Каква е най-добрата дължина за готварски нож?
На пръв поглед асортиментът от кухненски ножове може да изглежда безкраен и труден за ориентиране. Всъщност обаче има три групи кухненски ножове, всяка от които има своите специфични предимства и следователно е подходяща за различен тип потребители или задачи:
Къси ножове за готвене
- около 16 см -
Късите кухненски ножове са идеалният избор за хора с малки ръце или за тези, които предпочитат по-голям контрол при работа. Размерът им ги прави идеални за деликатни задачи като нарязване на билки, плодове, зеленчуци или белене. Подходящи са за тези, които предпочитат лесен за използване нож.
Средни кухненски ножове
- около 20 см -
Ако се колебаете кой нож да вземете, никога няма да сгрешите с дължина около 20 см. Това е универсален готварски нож, който е съществена част от всички комплекти ножове. Той е достатъчно дълъг, за да реже по-големи парчета месо или зеленчуци, и е лесен за работа. Тази дължина е идеалният избор за готвачи, които търсят универсален помощник за ежедневното готвене.
Дълги готварски ножове
- около 26 см -
Дългите кухненски ножове са чудесен избор за тези, които трябва да работят с по-големи парчета храна, като пъпеш, тиква или при рязане на месо. Те изискват малко повече сръчност и сила и затова са по-подходящи за хора с по-големи ръце, които предпочитат по-голям обхват и сила при рязане.
Най-популярните ножове за готвачи според отзивите на нашите клиенти


- Ергономична дръжка: Опростено казано, ножът трябва да пасва на ръката ви. Така че лесно може да се случи, че ако в домакинството готвите повече от един, всеки ще има нужда от собствен готварски нож. Всъщност хората с по-малки ръце ще се радват на по-фин нож, докато едрият нож ще пасне по-добре в голяма ръка.
- Цел на използване: Преценете кои ястия приготвяте най-често. Ако готвите по различни начини, но не искате да имате арсенал от ножове в кухнята си, универсална дължина от около 20 см е идеална. Ако сте специализирани в приготвянето на определен вид храна, изберете дължина, която да отговаря на специфичните ви съставки.
- Материал и качество: Инвестиране в нож от качествена стомана определено си заслужава. Добре наточеното острие ще остане дълго време остро и ще бъде удобно за работа.
- Баланс: Можете да разберете дали ножът е правилно балансиран, като поставите пръста си под точката, където острието се среща с дръжката, и ножът не надвисва на нито една страна. Това е единственият нож, с който ще ви е удобно да работите.
Надеждни готварски ножове

Нож за него и за нея?
Това, че един размер е подходящ за всички, не важи в кухнята. Ножът на готвача просто трябва да пасва добре в ръката ви. Стандартните комплекти ножове за готвене включват нож за готвене с дължина 20 см. Но ако сте високи 160 см и имате малки ръце, вероятно няма да ви е удобно с такъв нож. Така че може да се окаже, че имате нужда от два ножа у дома - един за нея и един за него. И това няма да са напразно изхарчени пари, защото с добре подбран нож всяко готвене е радост!

На първо място, готварският нож е универсален инструмент, който не бива да липсва във всяка кухни. Можете да направите почти всичко с него. Най-често обаче той се използва за:
- Рязане на месо: Независимо дали става въпрос за птиче месо, говеждо или риба, ножът на готвача е достатъчно здрав и остър, за да се справи с всичко.
- Нарязване на зеленчуци и плодове: С широкото си острие и остър ръб той може бързо и точно да нареже всички видове зеленчуци - от лук до твърди кореноплодни.
- Нарязване на билките: Широкото острие позволява лесно и ефективно нарязване.

Ако търсите друг инструмент, който предлага подобни функции, но с малко по-различен дизайн, ножът е отличен избор.Сантоку. Острието му е почти право, което почти изключва непълни срезове.
- Силни страни: Той е чудесен за рязане на зеленчуци, риба или нарязване на билки, благодарение на по-широкото си и изключително остро острие. Острието има и малки изрезки (наречени грантони), които предотвратяват залепването на съставките по него.
- Ограничения: Острието обикновено е по-късо и също така е изработено от много твърда стомана, която, макар и да позволява изключителна острота, е по-крехка и следователно не е подходяща за рязане на твърди храни като тиква, пъпеш или кости.
Най-добрите ножове сантоку според мненията на нашите клиенти

Най-добрите марки ножове за готвачи
Ако търсите качествен готварски нож, който да отговори на всичките ви очаквания, обърнете се към тези доказани марки:- Wüsthof: германска марка с традиции от 1814 г., специализирана в производството на ножове с перфектен баланс и острота.
- ZwillingОписание : Още един немски производител, предлагащ широка гама от готварски ножове, подходящи както за професионалисти, така и за домашни готвачи.
- Güde Solingen: Семейна компания от известния град на ножарите Золинген. Ножовете на тази марка се характеризират с ръчна и традиционна изработка.