Грил тигани
Грил тиган - мощен инструмент във вашата кухня
Грил тиган – какво прави един грил тиган добър тиган?
Грил тиганите са подобни на стандартните тигани, но дъното им е различно и се отличава с грил линии по повърхността на дъното. Повдигнатите ръбове (обикновено високи 0,5-1,5 см) правят характерните овъглени следи върху храната, добавяйки цвят и текстура към вашите ястия (разгледайте нашите най-продавани грил тигани тук).
Ръбчетата обаче са там не само за да направят вашите пържоли или зеленчуци да изглеждат добре, но също така позволяват на маслото и соковете да капят, което гарантира, че храната ви наистина е изпечена на скара, а не задушена, и улеснява отстраняването на излишната мазнина.
Грил тиганите обикновено са доста тежки (особено чугунените грил тигани или тези от лят алуминий) и често имат квадратна форма, която предлага по-голяма площ за готвене от стандартния тиган, така че ще можете да готвите зеленчуците си и едновременно с това да прваите пържоли!
Кой материал е най-подходящ за грил тиган?
Грил тиганите обикновено са изработени от чугун, което ги прави доста тежки, но материалът може да задържа топлина при високи температури, което е от решаващо значение за печенето на скара. Не забравяйте да подправите своя железен тиган преди първа употреба и ако искате да прочетете повече за различните материали, използвани за тигани, read вижте нашето пълно ръководство за тигани тук.
Как се използва грил тиганът?
Използването на грил тиган е малко по-различно от използването на стандартен тиган и има някои правила, които трябва да следвате:
- никога не забравяйте да намажете с мазнина вашия грил тиган преди употреба. Това ще предотврати залепването на храната и ще гарантира, че следите от овъгляване ще бъдат идеални. Все пак не използвайте твърде много мазнина. Използвайтечетка за сладкиши за мариноване на месото и повдигнете ръбовете няколко пъти, преди да започнете. Когато режете храна (за предпочитане на сравнително тънки филийки), намаслете и тях с четката
- уверете се, че предварително сте загрели тигана за поне пет минути, преди да поставите храна в тигана
- за да завъртите храната или да я обърнете, използвайте кухненски щипки но избягвайте да местите храната през първата минута. Това ще ви помогне да създадете характерните следи от скара
- ако искате да ускорите готвенето или да подобрите опушения/овъглен вкус, използвайте подходяща преса или капак.
Как се почиства грил тиган?
След като охладите своя грил тиган, изплакнете го обилно с гореща вода и почистете тигана с напоена кърпа, като се уверите, че се фокусирате върху жлебовете. Когато сте готови, подсушете тигана с кърпа.
Ако използвате чугунен грил тиган, може да искате да го подправяте след всяка употреба. За да направите това, намажете с хартиена кърпа лек слой растително масло върху тигана, поставете го върху средната решетка на фурната и я нагласете на 190 °C. Оставете тигана да се пече 1 час, изключете фурната и оставете тигана да изстине.
рил тиган, изработен от висококачествен материал, може да бъде чудесен инструмент във всяка кухня и затова в Кулина ви предлагаме грил тигани от надеждни марки. Квадратни, чугунени грил тигани с подходяща преса от Woll, алуминиеви или неръждаеми грил тигани от WMF и уникални стоманени тигани за грил със селски дизайн, което ви препраща към ръчно кованите тигани на de Buyer.