Дървени въглища, брикети и подпалки

9 items total
Гел за запалване 200 мл, LotusGrill
13 лв
LTBPL200
Стартер за барбекю BBQ STARTER, Höfats
110 лв
HO030102
Дърва за огрев 12 кг, Höfats
67 лв
HO370
Брикети CABIX PLUS 3 кг, Petromax
27 лв
PET740132
Дървени стърготини от хикория 750 г, Rösle ROS25103
Дървени въглища 2,5 кг, LotusGrill
31 лв
LTLK2500
Комплект за запалване на огън, Petromax PET701973

Въглища, брикети и подпалки - вашият задължителен спътник за пикниците на открито

Много хора обичат да пекат на скара през лятото, но запалването на огън понякога е трудно. Тук влизат подпалките и брикетите от дървени въглища. Каква е разликата между дървените въглища и брикетите при печене на скара?

Разлики между печенето на скара с дървени въглища и брикети.

Печене на скара с дървени въглища:

  • Състав: Въглищата се получават при изгарянето на дървесина в отсъствието на кислород - процес, известен като пиролиза. Така се получава богат на въглерод материал с минимално съдържание на влага и летливи съединения.
  • Външен вид: Въглищата обикновено са с неправилни форми и размери, наподобяващи овъглено дърво.
  • Осветление: Въглищата се запалват по-бързо и лесно от брикетите поради по-ниската си плътност и липсата на свързващи вещества.
  • Време за горене: Въглищата горят по-бързо и горещо от брикетите. Той произвежда по-голямо количество топлина, което го прави идеален за запържване на месото и бързо готвене.
  • Аромат: Тъй като дървените въглища по същество са овъглена дървесина, те придават на храната по-естествен и фин опушен вкус в сравнение с брикетите.
  • Производство на пепел: Дървените въглища произвеждат по-малко пепел от брикетите, което означава, че след печене на скара е необходимо по-малко почистване.
  • Многофункционалност: Дървените въглища са подходящи за печене на скара при високи температури и за бързо готвене. Често е предпочитан от пуристите и тези, които предпочитат вкуса пред удобството.

Печене на грил с брикети от дървени въглища:

  • Състав: Брикетите от дървени въглища се произвеждат от смес от дървени въглища на прах, въглища, свързващо вещество нишесте и други добавки. Тази смес се компресира в еднакви форми.
  • Външен вид: Брикетите са с еднакъв размер и форма, обикновено с възглавницацилиндър или възглавница.
  • Осветление: Брикетите могат да се запалят за по-дълго време поради по-плътния си състав и свързващите вещества. Някои брикети са предварително напоени с течност за запалване, за да се улесни запалването.
  • Време за горене: Брикетите горят по-стабилно и по-постоянно от дървените въглища. Те са склонни да произвеждат по-стабилна и равномерна топлина за по-дълъг период на готвене.
  • Вкус: Брикетите могат да съдържат добавки, които влияят на вкуса, и някои хора смятат, че те имат леко химически вкус. Въпреки това много производители вече произвеждат брикети с минимално количество добавки, за да намалят този проблем.
  • Производство на пепел: Брикетите са склонни да произвеждат повече пепел в сравнение с дървените въглища. Това може да доведе до по-често почистване на пепелта по време на продължителни сесии на грил.
  • Последователност: Благодарение на еднаквия си състав брикетите осигуряват по-предсказуеми характеристики на топлина и горене, което ги прави надежден избор за по-дълго готвене.
  • Удобство: Брикетите са удобни за използване, особено при бавно и слабо готвене, тъй като осигуряват по-постоянна топлина за по-дълъг период от време.

В обобщение, изборът между използването на дървени въглища и брикети зависи до голяма степен от предпочитанията ви за печене на скара и от вида на готвенето, което планирате да правите. Въглищата са предпочитани заради естествения си аромат и високата си топлинна мощност, докато брикетите предлагат постоянство и по-дълго време на горене. Някои марки предлагат брикети с по-високо качество и по-малко добавки, за да осигурят по-добър вкус, като същевременно запазят удобството на по-дългото време на горене.

В Kulina, можете да закупите и други аксесоари за грил, като прибори за барбекю, решетки за барбекю или специални съдове за барбекю.